Vlada KS s 940.000 KM subvencionira rješavanje stambenog pitanja mladih

19.12.2017. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS s 940.000 KM subvencionira rješavanje stambenog pitanja mladih

Odluke o sredstvima za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih preuzele su danas 94 mlade osobe s područja Kantona Sarajevo

Odluke o sredstvima za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih preuzele su jučer 94 mlade osobe s područja Kantona Sarajevo kojima će biti uplaćeno nepovratna sredstva u iznosi od po 10.000 KM.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić pojasnio je tom prilikom da je za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih izdvojeno 940.000 KM.

Najavio je da će taj projekt biti nastavljen i u narednoj godini „jer mladima treba pomoći da ostanu u domovini Bosni i Hercegovini, oni su njena budućnost“.

Po riječima ministra, na Javni poziv javilo se 112 kandidata. Od toga su 94 ispunjavala tražene uslove, dok su prijave 18 kandidata odbačene jer nisu ispunjavali uslove propisane tim pozivom. Podsjetio je da Vlada KS već nekoliko godina osmišljava projekte kojima pomaže pojedincima i mladim bračnim parovima da riješe stambeno pitanje.

Premijer KS Elmedin Konaković kazao je da je taj projekt rezultat dobre saradnje pozicije i opozicije „jer nam je u zajedničkom interesu da na svaki mogući način pomognemo mladima, ne samo da riješe problem kupovine stana nego i da se zaposle“.

"Ove godine smo uložili više od 4,5 miliona sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća", istakao je premijer Konaković.

Dodao je da je za sutrašnju sjednicu Vlade planirano donošenje odluke kojom će biti izdvojen značajan novac za plaćanje administrativnih troškova svim mladim ljudima koji žele otvoriti firme iz IT oblasti, drvno - metalske industrije, turizma. Kako je naglasio na taj način ih žele ohrabriti da započnu s otvaranjem preduzeća koja će odgovoriti potrebama tržišta rada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije