Novi zatvor u Istočnom Sarajevu čeka dozvole i prve radnike

04.12.2017. 14:33 / Izvor: Glas Srpske
Novi zatvor u Istočnom Sarajevu čeka dozvole i prve radnike

Izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu zvanično je završena i komisija treba da obavi tehnički prijem

Izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu zvanično je završena i komisija treba da obavi tehnički prijem, nakon čega će biti raspisan konkurs za upravnika, policajce, ljekare, kuvare, čistačice i drugo osoblje. U Ministarstvu pravde BiH su kazali da je prvi korak tehnički prijem objekta i da je taj posao u nadležnosti opštine Istočna Ilidža.

"Nakon što bude obavljen tehnički prijem zatražićemo od Savjeta ministara BiH raspisivanje konkursa za upravnika zatvora, a nakon toga će uslijediti procedura zapošljavanja i drugih radnika", istakli su u Ministarstvu pravde.

Policijski službenici moraće da prođu provjeru fizičke spremnosti i obuku za rad na sofisticiranoj tehničkoj opremi za nadzor zatvora."Plan je da novi zatvor počne sa radom postepeno, odnosno po blokovima, pa je teško kazati koliko će biti zaposleno policijskog osoblja, a kaliko radnika u pratećim službama, odnosno u kuhinji, vešeraju, ambulanti, biblioteci... ", pojasnila je stručna savjetnica za protokolarne poslove i odnose s javnošću u Ministarstvu pravde BiH Stanislava Marić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je rekao da je imenovana komisija za tehnički prijem koja čeka da bude uvedena u objekat.

"Radi se o vrlo kompleksnom objektu, jedinom takve vrste u BiH i sigurno je da tehnički prijem neće biti jednostavan, ali sam siguran da će komisija uraditi sve da bi se u što kraćem vremenu završiti posao da bi objekat mogao da dobije upotrebnu dozvolu", kazao je Božović.

On dodaje da bi zatvor, prema informacijama koje je dobio, trebalo da zapošljava oko 200 ljudi.

"Zatvor će generisati ogromnu javnu potrošnju, što je od velikog značaja za opštinu Istočna Ilidža i za grad Istočno Sarajevo. Svima je u interesu da na teritoriji svoje opštine imaju takvu instituciju", istakao je Božović.

Kompleks zatvora nalazi se u Vojkovićima, a prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih. Čini ga deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti boinica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje. Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcionisanje zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima. Realicijom projekta BiH će dobiti zatvor kapaciteta 348 mjesta sa maksimalnom bezbjednošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije