Objavljen poziv za finansiranje dionica autoputa Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-Rača

13.08.2020. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Objavljen poziv za finansiranje dionica autoputa Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-Rača

Projektovanje i izgradnja dionica autoputa vršit će se kroz ti LOT-a Lot 1 - Vukosavlјe – Brčko, Lot 2 - Brčko – Bijelјina i Lot 3 - Bijelјina – Rača.

JP Autoputevi Republike Srpske objavilo je javni poziv za nabavku usluga finansiranja, projektovanja i izgradnje dionica autoputa Vukosavlje-Brčko, Brčko-Bijeljina i Bijeljina-Rača.

Ukupna vrijednost projekta je 1.350.000.000,00 KM.

Projektovanje i izgradnja dionica autoputa vršit će se kroz ti LOT-a Lot 1 - Vukosavlјe – Brčko, Lot 2 - Brčko – Bijelјina i Lot 3 - Bijelјina – Rača.

Procijenjena vrijednost pojedinačnih dionica iznosi za LOT 1 je 600,000,000,00 KM, LOT 2 310.000.000,00 KM i LOT 3 440.000.000,00 KM.

Nakon sprovedenog postupka pretkvalifikacije za svaki od lotova, Ugovorni organ će pozvati četiri (4) kandidata/grupe kandidata za svaki od lotova, koji ispunjavaju uslove za učešće u postupku javne nabavke navedene.

Svrha Projekata je da omogući bolјe povezivanje mreže autoputeva unutar Republike Srpske, uklјučujući i povezivanje sa Srbijom, zatim razvoj lokalnih zajednica kao i razvoj lokalne i regionalne ekonomije, čime se postiže jednaka važnost projekta kako na lokalnom nivou tako i na nivou čitave Republike Srpske.

Prostor koji je zahvaćen projektom je uglavnom nenaselјeno područje u okviru lokalnih opština, u kojima je dominantna proizvodna aktivnosg polјoprivredna proizvodnja.

Izgradnja dionice autoputa zapad-istok, u okviru mreže autoputeva Republike Srpske, planirana je važećim prostornim planom i drugim strateškim dokumentima, kao veza Krajine na zapadu i Posavine na isgoku.

Početak Projekta je u zoni Modriče (opština Vukosavlјe), odnosno predstavlјa planiranu obilaznicu oko Vukosavlјa kao sastavni dio Koridora Vc, dok je završetak na administrativnoj granici sa Srbijom.

Zajednički projektni elementi svih dionica su dvije kolovozne trake sa razdjelnim pojasom, od kojih svaka ima po dvije vozne trake širine 3.75m i jednu zaustavnu traku 2.50m.

Ukupna dužina dionice Vukosavlјe - Brčko je oko 33 km, a projektni elementi dionice su veza sa Koridorom Vc preko petlјe tipa "trougao".

Ukupna dužina dionice Brčko - Bijelјina je oko 17 km, dok je ukupna dužina dionice Bijelјina - Rača je oko 20km, a projektni elementi dionice su petlјa Bijelјina Sjever sa naplatnom stanicom, petlјa u zoni između naselјa Velika Obarska i Batković, kao čvorište i vezu sa brzim putem iz pravca Pavlović mosta.

Podsjećamo, direktor Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić nedavno je izjavio da bi naredne godine mogli da počnu radovi na izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, duge 33 kilometra.

Topić je rekao da je u toku usvajanje plana parcelacije za tu dionicu auto-puta, nakon čega slijedi eksproprijacija. Podsjetio je da je Vlada RS na usvojila odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, vrijedne 600 miliona KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije