Objavljen tender za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda na Bjelašnici

11.12.2018. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Objavljen tender za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda na Bjelašnici

Općina Trnovo raspisala je javnu nabavku za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadne vode na Igman/Bjelašnici tehnologija PVA-MBBR.

Općina Trnovo raspisala je tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadne vode na Igman/Bjelašnici tehnologija PVA-MBBR, saznaje Akta.ba.

Nabavka se odnosi na projektovanje i građevinsko zanatske radove, a rok za dostavljanje ponuda ističe 21.01.2019. kada je zakazano i javno otvaranje ponuda.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, od izvođača se zahtijeva da isporuči naručitelju potpuno funkcionalno i ispitano postrojenje za  prečišćavanje otpadnih voda Igman/Bjelašnice.

Radovi uključuju projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu, izgradnju, dovršenje, testove po dovršetku, puštanje u rad, pokusni rad, tehnički pregled, obuku osoblja Naručitelja, ishođenje uporabne dozvole, te sve vezane poslove uključivo pripremne terenske radove.

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda će se temeljiti na tehnologiji PVA-MBBR na osnovu modularne fazne gradnje biološkog prečišćavanja.

Izgradnja uključuje također i pripremu terena i svih pomoćnih sadržaja, krajobrazno uređenje lokacije u  okviru ovog projektnog zadatka. Postrojenja, nabava i dobava svih komunalnih usluga, izgradnja  pristupne prometnice, glavnog dovodnog kolektora i druge kabelske i cijevne infrastrukture, unutarnjih  prometnih površina, opskrbu vodom, površina za odlaganje, manipulativnih i parkirališnih površina,  ispusnu građevinu i ostale objekte te nasipavanje terena Postrojenja u okviru ovog projektnog zadatka.

Vrijednost radova bez PDV-a procijenjena je na 2,6 miliona KM.

Podsjetimo, sporazum o donaciji za projekt izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda sa Bjelašnice i Igmana potpisan je u augustu ove godine.

Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) donirat će Općini Trnovo 640.795 EUR-a. Projekt će sufinansirati i Kanton Sarajevo i FBiH sa po 500.000 KM, te Općina Trnovo sa milion KM.

Po riječima načelnika Berila, samo četiri takva prečistača su izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj. 

"Ono što je bitno jeste da će ovaj budući prečistač imati kapacitet da primi kompletnu separatnu i kišnu kanalizaciju sa područja Igmana i Bjelašnice", naglasio je Berilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije