Investicije / URBANIZAM

Odobren plan gradnje tri nebodera na Pofalićima

30.01.2020. 11:22 / Izvor: Akta.ba

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je 29. januara, izmjene regulacionog plana prostora u blizini zgrade Energoinvesta, odnosno zgrade Vlade FBiH na Pofalićima. 

Kako se navodi u usvojenoj odluci izmjene i dopune regulacionog plana, ukupan prostor je planiran kao stambeno-poslovna zona.

Izmjenom regulacionog plana pod nazivom "Kvadrant C1 Marijin Dvor" na mapu su unesena tri nova planirana objekta koja bi bila smještena između prostora Kampusa i ulice Hamdije Čemerlića.

Kako se navodi u usvojenoj odluci, izmjene i dopune Regulacionog plana, prostor je planiran kao stambeno-poslovna zona.

"Gabariti objekata su utvrđeni građevinskom linijom i prilagođeni veličinama parcela. Planirana je izgradnja 3 stambeno-poslovna objekta. Jedan objekat smješten na sjeverni dio kvadranta moći će dosezati do približne visine koju trenutno ima zgrada Energoinvesta. Objekat u centralnom dijelu kvadranta moći će imati dva segmenta, jedan do 16, a drugi do devet spratova. Treći, južni objekat, koji bi bio smješten iza postojeće benzinske pumpe, imao bi slične dimenzije", navedeno je u odluci.

Planom je predviđeno da minimalno 30 posto građevinske parcele objekata budu zelene površine.

"Saobraćajnim rješenjem ostvareno je povezivanje obuhvata Plana preko planirane servisne saobraćajnice uz istočnu granicu s Kampusom Univerziteta u Sarajevu, a koja ima priključak na primarnu gradsku saobraćajnicu Sjevernu longitudinalu. Također, preko planirane servisne saobraćajnice, između planiranih građevinskih parcela "1" i "2", a koja povezuje planiranu servisnu saobraćajnicu uz istočnu granicu Plana s primarnom gradskom saobraćajnicom II transverzalom", navodi se u odluci.

Također, parking mjesta moraju biti osigurana u zatvorenom (podzemne ili nadzemne garaže) ili na otvorenom parkiralištu u okviru pripadajuće građevinske parcele.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije