Općinski sud Sarajevo: Prijava prava nad nekretninama do 20. januara 2019.

Investicije / NEKRETNINE

Općinski sud Sarajevo: Prijava prava nad nekretninama do 20. januara 2019.

04.12.2018. 10:49 / Izvor: Akta.ba

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove objavila je poziv osobama koje imaju nekretnine u katastarskim općinama Sarajevo XIII, Sarajevo IX iz Općine Stari Grad Sarajevo, katastarskim općinama Vogošća i Uglješići iz Općine Vogošća i katastarskim općinama Bioča i Ljubnići iz Općine Ilijaš da prijave svoja prava na nekretninama u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu.

Javnom objavom Općinskog suda u Sarajevu je dana 21.novembra 2018. godine pokrenuta procedura uspostave i zamjene zemljišne knjige.

"Ovim prilikom pozivamo sve osobe da prijave svoje nekretnine i to najdalje do 20. januara 2019. godine. Prijave se mogu izvršiti u zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu na adresi Ul. Šenoina br. 1, svakim radnim danom od 12.00 do 14.00 sati", saopćili su iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Sud oglasom poziva građane da u roku od 60 dana od dana objave oglasa prijave svoja prava na nekretninama zemljišnoknjižnom uredu, i tu svoju prijavu dokažu podneskom u dva primjerka.

Podnesak koji se dostavlja uz prijavu je najčešće ugovor o kupoprodaji, rješenje o nasljeđivanju (original ili ovjerena kopija), odnosno isprava na osnovi koje je građanin stekao pravo vlasništva na svojoj nekretnini.

Također, pozivaju se svi vlasnici stanova i poslovnih prostora u katastarskim općinama Sarajevo XIII, Sarajevo IX iz Općine Stari Grad Sarajevo, katastarskim općinama Vogošća i Uglješići iz Općine Vogošća i katastarskim općinama Bioča i Ljubinići iz Općine Ilijaš čije je vlasništvo bilo upisano u Knjigu položenih ugovora, da provjere prijenos svog prava vlasništva iz Knjige položenih ugovora u zemljišnu knjigu po podacima novog premjera uvidom u istu, u gore navedenim zakonskim rokovima, kako biste osigurali apsolutnu zaštitu svojih prava.

Svi upisi u zemljišnu knjigu za katastarske općine, koje su predmet uspostave ili zamjene zemljišne knjige, a u okviru “Projekta registracije nekretnina”, provoditi će se bez naplate sudske takse.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je pokrenula Projekt registracije nekretnina, u okviru kojeg se provodi usklađivanje podataka iz katastra i zemljišne knjige. Dodatne informacije o Projektu registracije nekretnina možete zatražiti putem maila: info@fgu.com.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije