Park Hastahana: Prostor planiranog sjedišta Vlade FBiH ili moderne zgrade?

17.07.2017. 11:47 / Izvor: Akta.ba
Park Hastahana: Prostor planiranog sjedišta Vlade FBiH ili moderne zgrade?
OTVORI GALERIJU

Konačno rješenje šta će se nalaziti na prostoru Hastahane još nije definisano

Konačno rješenje šta će se nalaziti na prostoru Hastahane još nije definisano, a općinski načelnik će u narednom periodu definisati prijedlog u interesu lokalne zajednice i predložiti ga Općinskom vijeću, potvrđeno je iz Općine Centar za portal Akta.ba.

Ističu da je Hastahana lokalitet u vlasništvu Općine Centar i biće isključivo stavljena u proces privođenja krajnjoj namjeni koji zadovoljava interese Općine Centar.

"Partneri koji su imali prijedlog da se na ovom prostoru gradi Muzej opsade nisu mogli pokrenuti tu aktivnost i sada se traže druga moguća rješenja. Jedno od rješenja je i da se na ovom prostoru izgradi zgrada Vlade FBiH, ali ponavljamo, konačnog rješenja još nema", navode iz općine za naš portal.

Podsjetimo, na prostoru Hastahana parka, koji je preimenovan u trg Nijaza Durakovića, planirano je da bude sagrađeno sjedište Vlade FBiH. Riječ je o još jednoj od brojnih inicijativa za rješavanje "podstanarskog" problema Vlade FBiH.

Naime, Vlada FBiH još 2009. godine traži lokaciju sa smještaj namještenika, pa su u opticaju bile razne lokacije – od zgrade Elektroprivrede BiH, preseljena u Mostar, zgrade Energoinvesta, Studentskih domova, Opće bolnice 'Abdulah Nakaš', da bi sada, nakon dugogodišnje potrage za adekvatnim objektom, pokazali interes za park Hastahana. Pregovore za ovu lokaciju sa Općinom Centar vrše Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Radna grupa i Generalni sekretarijat Vlade FBiH.

Za sada nije poznato koliko bi taj projekt koštao, niti u kojem bi se vremenskom periodu realizirao.

Pored toga, Akta.ba saznaje da je za ovo područje u opticaju još jedan projekat, tačnije izgradnja moderne zgrade sa kongresnim i shopping centrom za koju je urađeno idejno rješenje.

Video render pojavio se na YouTube kanalu jednog sarajevskog arhitektonskog biroa, međutim, budući da je iznimno zanimljiv, render je počeo kružiti forumima, ali je podigao i mnogo prašine, s obzirom da se radi o izgradnji moderne zgrade u staroj jezgri grada.

Renderi projekta su ubrzo nakon toga uklonjeni. Ipak, ostali su spašeni screenshootovi najzanimljivijih dijelova koje donosimo u fotogaleriji.

Kontaktirali smo i arhitektonski biro (podaci poznati redakciji, op.a.), međutim, kazali su nam da dok ne dobiju "zeleno svjetlo" ne smiju ništa govoriti o projektu.

Šta će se na kraju graditi, ostaje nam da čekamo i vidimo.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije