Počinje izgradnja prečistača otpadnih voda u Tesliću, projekat od 3,9 miliona eura

17.06.2021. 09:41 / Izvor: Akta.ba
Počinje izgradnja prečistača otpadnih voda u Tesliću, projekat od 3,9 miliona eura

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević potpisao je ugovor o izvođenju radova na izgradnji prečistača otpadnih voda.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević potpisao je ugovor o izvođenju radova na izgradnji prečistača otpadnih voda koji obuhvata kompletno gradsko i prigradsko područje opštine Teslić i oko 20.000 stanovnika. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3,9 miliona eura, od čega 2.120.000 eura se finansira sredstvima Evropske investicione banke, kao i bespovratnom donacijom Kraljevine Švedske u iznosu od 1,5 miliona eura, dok se iz sredstava Opštine Teslić finansira sa 280.000 eura.

Prečistač će se nalaziti na lokaciji u MZ Žarkovina, gdje je Opštinska uprava Teslić obezbijedila zemljište i riješila imovinsko – pravne odnose.

Ovom prilikom načelnik Miličević je rekao da je ovo veliki dan za opštinu Teslić, te izrazio zahvalnost donatorima u svoje lično i u ime stanovnika opštine Teslić, kao i Timu za upravljanje projektom. On je izrazio očekivanje da će ovaj projekat biti završen u predviđenom roku čime bi opština Teslić kao regionalni turistički centar bila jedna od rijetkih u Republici Srpskoj i BiH koja će imati prečistač otpadnih voda i time se svrstati u ekološki čiste sredine po kriterijumima Evropske Unije, što osim značaja za podizanje ekološke svijesti takođe ima značaj za buduće investicije iz evropskih fondova, kao i za privlačenje investitora iz privatnog sektora.

Dragan Sarić, predstavnik izvođača radova – kompanije "Higra" iz Bijeljine rekao je da je rok za izvođenje radova na ovom projektu 15 mjeseci, ali je izrazio očekivanje da će se radovi završiti i ranije, do kraja avgusta tj. maksimalno do 15. septembra sledeće godine.

On je dodao da se u realizaciju projekta ulazi odmah i da će u narednih 15 dana biti obavljeni pripremni radovi poput kontrole geodezije, obezbjeđenje pristupnih puteva i čišćenje lokacije, te da će u roku dva mjeseca biti završen glavni projekat nakon čega se pristupa izvođenju radova.

Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke za BiH, koja u ovom projektu učestvuje sa 2.120.000 eera, naglasila je da će ovaj projekat unaprijediti kvalitet života, ekologiju i javno zdravlje, te u velikom procentu smanjiti količinu otpadnih voda na području opštine Teslić. Ona se zahvalila svim učesnicima u ovom projektu i poželjela mnogo uspjeha timu koji je zadužen za realizaciju projekta.

Izgradnja prečistača otpadnih voda predstavlja završni dio najvećeg investicionog projekta u posljeratnom periodu na području opštine Teslić, koji osim izgradnje prečistača podrazumijeva i izgradnju najmodernije filter stanice pitke vode u Studencima, izgradnju primarne i sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže koja obuhvata dvije trećine opštine Teslić kroz nekoliko projekata od kojih je najveći FISCHE projekat.

Potpisivanju ugovora o izgradnji prečistača otpadnih voda prisustvovao je i predstavnik Tima za upravljanje projektima, Miloš Anđić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije