Počinju radovi na najvećoj investiciji: Blok 7 donosi BiH energetsku neovisnost

23.09.2019. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Počinju radovi na najvećoj investiciji: Blok 7 donosi BiH energetsku neovisnost

Elektroprivreda BiH potpisala je prošle sedmice ugovor za pripremne radove, koji obuhvataju pripremu terena i gradilišta. energetsku neovisnost

"Sve prepreke koje su do juče bile pred nama su otklonjene i u ovom mjesecu, kada Termoelektrana Tuzla slavi 60 godina postojanja, bit će započeti dugočekivati radovi na najvećoj investiciji u TK – izgradnji Bloka 7", potvrdio je Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla na svečanoj dodjeli nagrada Kristal soli, na kojoj je Elektroprivreda BiH nagrađena za najveću investiciju u TK.

"Izgradnja ovog bloka predstavljat će garanciju energetske neovisnosti koja je ravna državnom suverenitetu, a koja će obezbijediti sve pretpostavke u ekonomskom smislu koje se očekuju od ovako značajnog projekta. Također, očekujemo da će obezbijediti stabilnu i pouzdanu isporuku električne energije, unaprijediti ambijent življenja, omogućiti toplifikaciju Živinica, kao i proširenje toplifikacije Lukavca i jednostavno odgovoriti svim ekonomskim izazovima koji su pred nama", izjavio je Džananović.

Osim toga, očekuje se znatno unapređenje kvaliteta zraka u Tuzlanskoj kotlini, te mogućnost zapošljavanja kadrova koje se obrazuju i u srednjoškolskom i u visokom obrazovanju. 

Također, prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta svoje mjesto naći i RMU Kreka, Željeznice Federacije i svi oni koji na određen način imaju veze sa ovim projektom.

"Uvjeren sam da ćemo svi imati dovoljno snage, znanja i upornosti da odgovorimo ovom epohalnom i historijskom trenutku", poručio je direktor. 

Kako je ranije najavljeno, kada krene izgradnja, Blok 7 trebao bi biti završen najkasnije za 56 mjeseci. Probni rad bloka bit će šest mjeseci, nakon čega bi trebao ući u puni proizvodni pogon, a blokovi 3,4 i 5 potpuno ugašeni do 2024. godine.

Elektroprivreda BiH potpisala je prošle sedmice ugovor za pripremne radove, koji obuhvataju pripremu terena i gradilišta. Podsjetimo, radi se o grupi ponuđača ITC Zenica d.o.o. Zenica, Prijedorputevi a.đ. Prijedor i Integral Inženjering a.d. Laktaši, a zbog žalbi drugih izvođača koji su prvobitno bili odabradni predmet se dugo nalazio u Uredu za žalbe. 

Gradnju Bloka 7 vodit će kineska kompanija ''China Gezhouba Group''. 

Procjene su da će prva faza radova koštati oko 18 miliona KM. Druga faza je infrastrukturno opremanje lokacije, kada će krenuti geološka istraživanja.

Ukupna investicija u Blok 7 je oko 722 miliona eura. 85 posto sredstava dolazi iz kredita Kineske razvojne banke, a ostatak će pokriti Elektroprivreda BiH.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije