Potpisan ugovor o izradi zoning plana Janjskih otoka

11.04.2017. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor o izradi zoning plana Janjskih otoka

"Opština će se aktivno uključiti u izradu ovog plana", rekla je Golićeva novinarima.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić potpisala je danas u Šipovu sa načelnikom ove opštine Milanom Kovačem ugovor o izradi zoning plana za područje Janjskih otoka.

Golićeva je navela da je izrada zoning plana ovog područja u toku, te da je resorno ministarstvo tražilo da zona obuhvata bude malo šira za kompletne Janjske otoke.

"Opština će se aktivno uključiti u izradu ovog plana", rekla je Golićeva novinarima i dodala da je sa Kovačem razgovarala i o bespravno izgrađenim objektima na Janjskim otocima koji su u određenoj mjeri devastirali taj prostor.

Ona kaže da ti objekti u postupku legalizacije nisu dobili zeleno svjetlo, jer se čeka stav Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa, ali i planski dokument koji će definisati status tog područja.

Golićeva je navela da je sa Kovačem razgovarala i o infrastrukturnim projektima koje on planira da realizuje u svom mandatu.

"Razgovarali smo i o neophodnosti vodovodno-kanalizacione mreže za stanovnike ove opštine, te o izgradnji određenih saobraćajnica, ali i o izradi prostornog plana Šipova koji je neophodan za razvoj lokalne zajednice i infrastrukture", rekla je Golićeva.

Kada je riječ o problemu opštinske deponije na koju je odlagan komunalni otpad, Golićeva kaže da je Kovaču sugerisala da, u skladu sa Zakonom i strategijom o upravljanju otpadom koja je u skupštinskoj proceduri, hitno urade program plana kako sanirati tu deponiju. 

Golićeva je navela da je u Šipovu u toku faza realizacije Projekta energetske efikasnosti, u okviru kojeg se radi sanacija i tehnička izolacija osnovne škole "Nemanja Vlatković", za šta je Vlada Srpske izdvojila 550.000 KM.

"Sada su na redu procedure za izbor najboljeg ponuđača, te očekujem da će škola u Šipovu dobiti novi izgled i opremu, jer su to osnovci ovdje zaslužili", rekla je Golićeva.

Načelnik Šipova Milan Kovač rekao je da ova opština ima veliki hidropotencijal, koji bi trebalo iskoristiti za razvoj ove lokalne zajednice.

"Šipovo 'leži' na pet rijeka i zainteresovani smo u svakom smislu da to iskoristimo ra razvoj opštine. Problem nam je što nemamo prostorni plan i to predstavlja prepreku za investitore. Zainteresovanih investitora ima, te pokušavamo otkloniti administrativne prepreke da krenemo u realizaciju projekata", rekao je Kovač.

On je Golićevoj i Vladi Srpske zahvalio za donaciju koja će mnogo značiti za saniranje osnovne škole u Šipovu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije