Pripreme za privatizaciju: Završen prenos vlasništva hotela "Maršal"

18.12.2019. 10:01 / Izvor: Akta.ba
Pripreme za privatizaciju: Završen prenos vlasništva hotela 'Maršal'

Želja i namjera Vlade KS od početka je bila da se hotel proda i nakon dodijeljenog upravljanja čekalo se i administrativno prepuštanje.

Plan da se hotel "Maršal" na Bjelašnici, koji je skoro tri godine ne radi i propada, privatizira polako se privodi kraju, saznaje akta.ba. 

Privatizaciju hotela, koji je bio glavna atrakcija olimpijske ljepotice u zimskoj sezoni, do sada je sprečavala jedino činjenica da je vlasništvo podijeljeno između KS i FBiH. Sada je i to završeno.

Podsjetimo, Vlada KS je mjesecima pregovarala o "trampi" s Vladom Federacije BiH, te je na kraju 2017. godine odlučeno da Vlada FBiH prepusti svoj udio vlasništva nad Maršalom Kantonu Sarajevo u zamjenu za skladište u Blažuju koje bi služilo za terminale.

Tako je Vlada KS na 65. vanrednoj sjednici održanoj 06.12.2019. godine, donijela zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o prenosu prava vlasništva u svrhu rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje novih pratećih objekata Terminala Blažuj koji namjeravaju zaključiti Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju KS sa jedne strane kao prenosioci, Federacija BiH sa druge strane kao sticalac i Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo sa treće strane kao prenosilac investicionog ulaganja.

Zaključak je donesen nakon što je Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo Vladi Kantona Sarajevo uputio Inicijativu na ugovor za uzajamno rješavanje uknjižbe imovine na terminalu tečnih tereta Blažuj i ostalih obaveza Kantona Sarajevo dodijeljenih Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo prenošenjem investicionog ulaganja u hotel "Maršal" d.o.o. Sarajevo na Kanton Sarajevo, radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa vezano za prenos prava vlasništva i posjeda na zemljišnim parcelama.

"Prenosilac investicionog ulaganja Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo kao društvo koje je 100 % u vlasništvu FBiH se obavezuje da kao naknadu za prenos prava vlasništva i posjeda na zemljištu prenese svoje cjelokupno investiciono ulaganje u hotel "Maršal" na Bjelašnici u iznosu od 8.600.000,00 KM na Kanton Sarajevo", navodi se u odluci.

Inače, želja i namjera Vlade KS od početka je bila da se hotel proda i nakon dodijeljenog upravljanja čekalo se i administrativno prepuštanje osnivačkog kapitala. 

Sljedeći korak će biti privatizacija i pronalazak najboljeg kupca, a prema nezvaničnim informacijama, plan je da se hotel proda jednom od ilidžanskih vlasnika hotela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije