Moguće povlačenje Preventa iz privatizacije KTK Visoko?

31.01.2017. 14:56 / Izvor: Avaz.ba
Moguće povlačenje Preventa iz privatizacije KTK Visoko?

Gorući problem su raspoloživa, ali neraspoređena sredstva za uvezivanje staža radnicima.

Privatizacija Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) Visoko, koja se desila u junu 2014., iako je tada bila pozitivna priča, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa uskoro bi se Vladi FBiH mogla obiti o glavu i rezultirati povlačenjem investitora iz cijele priče.

Iako je, naime, kupac dva proizvodna pogona KTK Visoko, kompanija "Prevent", uplatio četiri miliona KM te uglavnom ispoštovao odredbe privatizacijskog ugovora, nagomilane obaveze prema radnicima, a kasnije i hipoteke Porezne uprave te Razvojne banke FBiH mogle bi dovesti do negativnog ishoda u ovom slučaju, s obzirom na to da se investitor još ne može uknjižiti kao vlasnik pogona KTK.

Gorući problem su raspoloživa, ali neraspoređena sredstva za uvezivanje staža radnicima. Džemal Baković iz Sindikata radnika KTK Visoko rekao je za "Avaz" da ne razumije zašto se procedura ne miče sa mrtve tačke, posebno zbog činjenice da većina radnika, odnosno njih 104, spremna odreći svojih potraživanja kako bi im prioritetno bio uvezan staž, za šta postoje sredstva.

"Potraživanja ostalih radnika koji su tžili mogu se prebaciti na drugu imovinu, da se oslobodi ova koju je "Prevent" kupio. Mislim da tu Vlada i resorno ministarstvo mogu dosta učiniti", kazao je Baković.

On je dodao da su ukupno 174 radnika kojima treba namiriti potraživanja. Zbog neuvezanog staža radnici su često protestirali, pa čak i ispred zgrade Vlade FBiH. Vlada je nedavno prihvatila izvještaj Agencije za privatizaciju u FBiH o privatizaciji pogona KTK te je izdala nalog da, između ostalog, u Poreznoj upravi na osnovu relevantne dokumentacije utvrde iznos dugovanja za uvezivanje radnog staža bivših radnika.

Direktor APF-a Amer Bekrić rekao ie za naš list da nakon izmirenja obaveza od ukupnog iznosa prihodovanog od prodaje dva pogona KTK ostale 711.632 KM koje bi mogle biti raspoređene za uvezivanje staža radnicima. On je hipoteke Porezne uprave i Razvojne banke ocijenio velikim problemom, uz naglasak da s Razvojnom bankom još nije riješeno pitanje eventualnog otpisa zateznih kamata, što su oni tražili.

Iz Ministarstva energije saopćili su da je Uprava KTK kompletira dokumentacije za povezivanje staža za dvadesetak radnika koji stječu uvjete za penzionisanje u 2016. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije