U slučaju prodaje Ljubije može doći do gubitka hiljade radnih mjesta

17.05.2017. 08:28 / Izvor: SRNA
U slučaju prodaje Ljubije može doći do gubitka hiljade radnih mjesta

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala "Ljubije" kompanija "Izrael investment grupa" ponudila je 92 miliona KM.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović rekla je danas da bi u slučaju prodaje državnog paketa akcija u Rudnicima željezne rude (RŽR) "Ljubija" moglo da dođe do gubitka nekoliko hiljada radnih mjesta u Prijedoru i Zenici, gdje posluje kompanija "Mital". Stevanovićeva je rekla da bi zbog toga čak 20.000 do 30.000 ljudi moglo da bude egzistencijalno ugroženo, uključujući i radnike u "Željeznicama Srpske", koje prevoze rudu i to im je jedan od najprofitabilnijih poslova.

"Zašto kompanija `Izrael investment grupa` kupuje RŽR ako se ne može baviti eksploatacijom rude? Razlozi mogu biti samo špekulantske prirode", rekla je Stevanovićeva tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija" (RŽR) Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Stevanovićeva je ponovila da se o "Izrael investment grupi" i njenim vlasnicima i dalje ne zna ništa, te da će DNS glasati protiv prijedloga ove odluke, jer smatraju da time štite prirodna bogatstva, interese radnika "Arselor Mitala", "Željeznica", Prijedora i Srpske. Ona je navela da tvrdnje da je "Mital" kupio poslanike koji su protiv odluke o prodaji akcija RŽR "Ljubija" shvata kao uvredu Kluba poslanika DNS-a i kao klasičnu zamjenu teza. Poslanik PDP-a Perica Bundalo rekao je da će Klub poslanika te stranke u skladu sa poslovnikom Narodne skupštine u danu za glasanje tražiti da se javnom prozivkom svih narodnih poslanika, poimenično, glasa o prijedlogu ove odluke.

Bundalo je istakao da je Klub poslanika PDP-a protiv bilo kakve prodaje akcija RŽR-a. "Mi smo za to da Republika Srpska ostane suvlasnik i upravlja svojim kapitalom u tom preduzeću u interesu Srpske i građana", rekao je Bundalo. On je upozorio da ponuđenih 92 miliona KM "Izrael investement grupe" neće riješiti nagomilane probleme u Srpskoj.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija", metodom neposrednog izbora kupca. Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala "Ljubije" kompanija "Izrael investment grupa" ponudila je 92 miliona KM.

Višković: Zaštititi radnike "Arselor Mitala" i njihove porodice

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je danas da su radnici "Arselor Mitala" i njihove porodice za njega jedina dilema u vezi sa prodajom državnog paketa akcija u Rudnicima željezne rude (RŽR) "Ljubija. Višković je podsjetio da je na ranijem javnom saslušanju pred skupštinskim Odborom za privredu tražio od direktora "Izrael investment grupe" (IIG) Evgenija Zotova da se u novom ugovoru sa tom kompanijom o privatizaciji dijela RŽR "Ljubija" zaštite radnici.

"Mnoga preduzeća, gdje nije bilo takve zaštite radnika, danas ne postoje i u njima nema proizvodnje", rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca

On je naveo da je ugovor iz 2004. godine koji je "Arselor Mital" sklopio sa RŽR "Ljubija" o osnivanju zajedničkog preduzeća "Novi rudnici Ljubija" Prijedor, bio katastrofalan, ali da je i takav mogao donijeti korist Srpskoj, da je poštovan.

Višković je istakao da su sporni ugovor sa "Arselor Mitalom" sačinili predstavnici opozicije, "koji sada najviše kritikuju prodaju akcija `Ljubije`". Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da je Vlada Republike Srpske trebalo u međuvremenu da popravi nedostatke iz prvobitnog ugovora sa "Arselor Mitalom".

On je naglasio da je Srpska imala korist od 338 miliona KM, koje su Vladi, privredi i radnicima obezbijedili poslovi sa "Arselor Mitalom", te da 90 miliona KM, koji se eventualno dobiju prodajom "Ljubije", neće pomoći ovdašnjim penzionerima ni poljoprivrednicima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije