Projekat koji spaja: Izgradnja etno sela na lokalitetu Busija na Majevici

03.12.2018. 08:14 / Izvor: Federalna.ba
Projekat koji spaja: Izgradnja etno sela na lokalitetu Busija na Majevici

Četiri lokalne zajednice - gradovi Tuzla i Bijeljina te opštine Ugljevik i Lopare, zajedno rade na projektu izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa.

Četiri lokalne zajednice - gradovi Tuzla i Bijeljina te opštine Ugljevik i Lopare, zajedno rade na projektu izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa sa etno selom na lokalitetu Busija na Majevici. Ovaj kompleks, okružen sa šest bh. opština, nalaziće se na površini od nekoliko stotina duluma i na 840 metara nadmorske visine.

Na taj način bi Busija, najviši vrh Majevice i entitetska linija, postalo tačka vezivanja i turistički biser sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine, javlja FTV.  Zajedničkim ulaganjem gradova Tuzla i Bijeljina te opština Ugljevik i Lopare ovaj planinski lokalitet bit će pretvoren u odmaralište.  Riječ je o ozbiljnom turističkom projektu u čijem planu gradnje su hoteli, bungalovi, trim staze, sklijališta, šetališta i brojni drugi sadržaji.  Prvi infrastrukturni radovi planirani su već na proljeće. 

"To bi bilo u ovom kraju jedno od najboljih odmarališta i jedna lijepa stvar za povezivanje", kazao je Svetozar Ostojić, idejni tvorac projekta. 

Rado Savić, načelnik Lopara, kazao je da projekat treba da svi podrže jer spaja narode a ne razdvaja. 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da će sa federalne strane "potjerati" cestu, a isto to će uraditi i sa strane Republike Srpske kako bi se dobilo blago koje će biti lijepo ili možda ljepše od Zlatibora, Bjelašnice, Jahorine, a da "bude naše, da nam je blizu".

"Da mi sa ove strane potjeramo cestu, da se sa strane Republike Srpske isto potjera cesta i da dobijemo jedno blago, ili ljepše, ili isto lijepo kao  Zlatibor, Bjelašnica, Jahorina. Ali, da to bude naše ovdje, da nam je blizu u sjeveroistočnoj Bosni. A nas je milion. Najpotentniji smo i najmnogoljudniji dio Bosne i Hercegovine", kazao je Imamović.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, kazao je da bi ovaj projekt bio od koristi Loparama, Tuzli, ali i stanovnicima Semberije.  

"Svi projekti kojie se rade na mjestima gdje ljudi žive uvijek će biti pozdravljeni od Gradske uprave i mene lično, a posebno veliki infrastrukturni projekti za koje očekujemo da će se u narednom periodu početi raditi", kazao je Mićić. 

Iz resornog ministarstva u Vladi RS navode da će pružiti svu neophodnu podršku izgradnji ovog kompleksa te biti na usluzi privrednicima koji su spremni da ulože u otvaranje novih radnih mjesta i razvoj realnog sektora čime bi se oživio majevički kraj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije