Investicije / PROJEKTI

Projekat "Zaštita i promocija kestena", pokretač razvojnih projekata Općine Velika Kladuša

04.02.2021. 07:52 / Izvor: Akta.ba

Odobrenjem finalnog izvještaja o napretku projekta i prijenosa sredstava za posljednji izvještajni period, operativno i administrativno završen je projekat „Zaštita i promocija kestena“. Projekat je realiziran u okviru prvog javnog poziva Programa IPA Interreg prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 u periodu od 01.07.2017 do 31.12.2019. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 589.558,39 EUR, od čega je na prostoru općine Velika Kladuša realizirano 132.664,24 EUR. Sve planirane aktivnosti i rezultati uspješno su završeni što Općini Velika Kladuša stvara kvalitetnu osnovu za daljnje apliciranje na sredstva Europske unije, kao i sredstva drugih donatora.

Shodno tome, Općini Velika Kladuša odobren je novi prekogranični projekat pod nazivom „Razvoj energetski učinkovitih mreža gradova i općina u prekograničnom području“ – I.N.G.R.I.D. koji se sufinansira sredstvima EU u okviru drugog javnog poziva Programa IPA Interreg prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, istakao je savjetnik Načelnika općine Velika Kladuša Ervin Abdić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 935.870,15EUR sa rokom realizacije od 15.02.2020. do 14.04.2022. godine. Općina Velika Kladuša realizira projekat sa partnerima Općina Krnjak i Grad Hrvatska Kostajnica iz Republike Hrvatske, te Glavni Grad Podgorica iz Crne Gore. Za implementaciju ovog projekta općina Velika Kladuša će imati na raspolaganju 315.427,35EUR.

Kako je istakao Abdić, projekti se baziraju na iskorištavanju prirodnih resursa kojima naš kraj obiluje, a na prvom mjestu tu je kesten.

Jedan od ključnih dokumenata za nastavak projektnih aktivnosti i očuvanje populacije  pitomog kestena predstavlja „Analiza zdravstvenog stanja prirodnih šumskih populacija kestenovih šuma sa prijedlogom mjera za očuvanje i formalnu zaštitu populacije pitomog kestena na području općina Bužim i Velika Kladuša“.

Analizom su definirani ciljevi mjera za održivo upravljanje kestenovim šumskim ekosistemima.  Jedan od ciljeva je i potaknuti privredni razvoj ruralnih područja općine, naglasio je Abdić.

U skladu sa postavljenim ciljem „Razviti program pokretanja privrede ruralnih područja na temelju kestena kao sirovine“, Općina Velika Kladuša pokrenula je niz projekata u okviru projekta „IFAD“, te inicijativu na regionalnom nivou koja je dana 22.02.2020. godine ozvaničena potpisivanjem  Memoranduma o suradnji gradova i općina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije na plantažnom uzgoju pitomog kestena i preradi plodova kestena. Memorandum je potpisao veliki broj predstavnika gradova i općina iz regije i okruženja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije