Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu dobio upotrebnu dozvolu

03.04.2019. 14:02 / Izvor: Akta.ba
Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu dobio upotrebnu dozvolu

Golić je podsjetila da su prije dvije godine uočeni nedostaci na mostu, te da je nakon njihovog otklanjanja sada izdata upotrebna dozvola.

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu dobio je juče, 2. aprila, upotrebnu dozvolu nakon što su uklonjeni svi nedostaci koji su primijećeni poslije završetka restauracije ove građevine, za šta je Turska razvojna agencija (TIKA) izdvojila oko 10 mil KM.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je juče načelniku ove opštine Mladenu Đureviću upotrebnu dozvolu za most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Ona je podsjetila da je riječ o mostu koji je trpio ratove, preko kojeg su isprepletene sudbine naroda koji su živjeli na ovom prostoru i koji govori o kulturno-istorijskom i prirodnom nasljeđu.

Golić je podsjetila da su prije dvije godine uočeni nedostaci na mostu, te da je nakon njihovog otklanjanja sada izdata upotrebna dozvola.

Đurević je rekao da je ovo veoma važan dokument koji ćupriju stavlja u upotrebu, što znači da su svi propisi prema zakonima Republike Srpske ispoštovani.

"Prije dvije godine smo ustanovili određene nedostatke", pločnici su bili okrnjeni, rasvjeta nije bila zadovoljavajuća, bilo je još primjedbi i sve su sada otklonjene - naveo je Đurević.

Koordinator agencije TIKA u BiH Omer Faruk Alimdži rekao je da su u okviru restauratorskih radova ojačani temelji i stubovi mosta, restaurirani kameni elementi i nanovo urađen kameni pločnik mosta.

"U skorijoj istoriji izgrađene su dvije hidrocentrale u blizini mosta i došlo je do određenih promjena nivoa vode, što je uticalo na konstrukciju i slabljenje temelja, pa smo veliku pažnju posvetili ojačavanju temelja", naveo je Alimdži.

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu građen je od 1571. do 1577. godine. Popularnost je stekao nakon što je nobelovac Ivo Andrić pripovijedao o njemu u romanu Na Drini ćuprija. Ova građevina se od 2007. nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije