Investitor projekta "Green City": Početak gradnje očekujemo na proljeće 2020.

09.08.2019. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Investitor projekta 'Green City': Početak gradnje očekujemo na proljeće 2020.

Cilj investitora, nakon detaljno provedene analize, je ponuditi ovom dijelu grada nove sadržaje koji nedostaju.

Do kraja godine očekuje se usvajanje Urbanističkog projekta Milkos, nakon čega bi se u proljeće 2020. godine moglo krenuti sa gradnjom kompleksa Green City, potvrdio je za Akta.ba Adin Fakić, direktor mljekare Milkos. 

Podsjetimo, nosilac ovog projekta koji je izazvao veliku pažnju javnosti je Green City d.o.o, kompanija čiji vlasnik je Milkos. Kompanija je osnovana da bi se bavila projektovanjam, planiranjem i izgradnjom stambeno poslovnog kompleksa Green City,  s obzirom da će se Milkos kao i u proteklih 66 godina baviti svojom osnovnom djelatnošću a to je proizvodnja i prerada mlijeka i mlijecnih proizvoda.

"Vlasnik Milkosa je Teloptic d.o.o. To je kompanija koja je do sada već uspješno realizovala projekat izgradnje centra Importanne, jednog od najljepših objekata u Sarajevu. Osim toga, uspješno je realizovana i privatizacija sarajevske mljekare Milkos koja je iz Pofalića izmještena u poslovnu zonu u Hadžićima i u koju je do sada investirano 30 miliona KM, a prije 10 godina počeli smo sa investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju kupovinom farme Spreča u koju je do sada investirano 20 miliona KM", podsjeća Fakić.

Govoreći o detaljima projekta, navodi da se radi o staroj lokaciji mljekare Milkos u obuhvatu od 5,4ha za koji je urađen Nacrt Urbanističkog projekta Milkos. Prema Konceptu prostorne organizacije iz usvojenog Projektnog programa za izradu UP "Milkos", na građevinskoj Parceli 1. površine 17.000 m2 planirana je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.  

TRGOVI, PARKOVI, IGRALIŠTA...

Na osnovu toga je urađen idejni projekat stambeno-poslovnog kompleksa Green City poštujući smjernice iz Projektnog programa. Idejnim projektom kompleksa planirano je  777 stanova i 938 garažnih mjesta, a u odnosu na prvobitno rješenje spratnost je smanjenja sa 26 na maksimalno 15 spratova, a uvažavajuci primjedbe mještana MZ Pofalići. 

"Izgradnjom predloženih kružnih tokova riješit će se dugogodišnji problem saobraćajnih gužvi u ovom dijelu grada, a izgradnjom kompleksa sa tri priključne tačke, posebno ulazom sa južne strane ispod pruge, izbjeći će se dodatno opterećenje saobraćaja. Obzirom da se radi o nekadašnjoj industrijskoj zoni i proizvodnim objektima, lokacija je opremljena potrebnom infrastrukturom i posjeduje priključke na vodu i kanalizaciju, električnu energiju i gas koji su bili namijenjeni za rad mljekare kao velikog potrošača. Nekadašnja mljekara je na ovoj lokaciji prerađivala 200.000 litara mlijeka dnevno, a za potrebe pranja, čišćenja, održavanja i hlađenja/zagrijavanja mlijeka je uzimala i ispuštala oko 1 milion litara vode dnevno. U tom smislu kompleks neće opteretiti vodovodno-kanalizacioni sistem", poručuju investitori.

Izgradnjom ovog kompleksa se dobija, kako je gore i navedeno, približno 1.000 parking mjesta u podzemnoj garaži koja će imati 4 etaže i biće na raspolaganju cijelom naselju čime će biti riješen problem nedostatka parking mjesta u ovom dijelu grada. Sadašnji objekti na lokaciji, sarajevske mljekare Milkos zauzimaju tlocrtnu povrsinu od 5.400 m2 , što je oko 30% u odnosu na površinu obuhvata od 17.000 m2. Prema idejnom projektu Green City tlocrtna površina prizemlja objekata je oko  3.900 m2,  što znači da zauzima manju površinu u odnosu na postojeće objekte. Tako prostor od 13.000 m2 je slobodan za organizovanje trga, zelenih površine, parkova, igrališta za djecu sa urbanim mobilijarom.

Cilj investitora, nakon detaljno provedene analize, je ponuditi ovom dijelu grada nove sadržaje koji nedostaju, a to su park i dječija igrališta na parteru, obdaništa, dječije igraone, pedijatrijske ordinacije i fokus je na djecu svih uzrasta s obzirom da u Velešićima i Pofalićima ovakvi sadržaji ne postoje. Tu će na usluzi biti i kafe restorani i i drugi uslužno-komercijalni sadržaji i poslovni prostori, čime će stanovnici ovog naselja i šire dobiti sve ono sto trenutno nedostaje za kvalitetan zivot.

AKTIVNO UČEŠĆE INVESTITORA U JAVNOJ RASPRAVI

Inače, u prostorijama MZ "Pofalići I" 7. augusta ove godine održana je druga javna rasprava na temu Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta "Milkos".

Na javnoj raspravi vođena je konstruktivna diskusija, a razmijenjena mišljenja, prijedlozi, komentari i stavovi uzet će se u razmatranje prilikom izrade prijedloga odluka, koje će se ponuditi Općinskom vijeću Novo Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Kao jedan od rijetkih primjera, u aktivnoj raspravi učestvovali su i predstavnici investitora koji su već ispoštovali jedan dio primjedbi iznesenih tokom prve javne rasprave. Ističu da žele raditi transparentno i u skladu sa zakonom.

Građani ovog lokaliteta, vlasnici zemljišta i objekata koje se nalaze u obuhvatu plana i neposrednom kontaktu s planom, te ostali subjekti, mogu svoje primjedbe, prijedloge i sugestije dostaviti Općini Novo Sarajevo putem Službe za oblast prostornog uređenja i urbanizma do 31.08.2019. godine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije