Završena rekonstrukcija Ferhadije

Investicije / PROJEKTI

Završena rekonstrukcija Ferhadije

Završena je sanacija dijela ulice Ferhadija, od Trga fra Grge Martića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom.

25.08.2019. 09:26 Izvor: / Akta.ba

Završena je sanacija dijela ulice Ferhadija, od Trga fra Grge Martića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom.

Zbog velike frekvencije prolaznika u ovom periodu, ukrajanje krakova sa ulicom Ferhadija, u blizini Bezistana, bit će završeno poslije Sarajevo Film Festivala, potvrđeno je u nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove. Na cijeloj dionici su uklonjene stare ploče i provjereno stanje svih podzemnih instalacija. Potom je izmijenjen dio cjevovoda i urađeni svi pojedinačni vodovodni priključci. BH Telecom je na cijeloj dionici postavio nove instalacije, dok su Sarajevogas i Elektrodistibucija uradili mjestimične zamjene instalacija. Regulisana je i oborinska odvodnja.

Po završetku ovih radova, na dionici je postavljena armirano-betonska podloga i na nju nove kamene ploče debljine 10 cm.

Završetkom ovog projekta, rekonstruisana je cijela ulica Ferhadija u dijelu kroz općinu Stari Grad, dužine preko 360 metara. Prva i druga faza radova izvedene su 2012. i 2013.godine. Dionica koja je sada urađena prethodnih godina održavala se kroz zamjene ispucalih ploča i tekuće održavanje, a potpuna rekonstrukcija nije urađena više od dvadeset godina. Početkom ove godine Općina Stari Grad i Direkcija za ceste KS potpisali su sporazum kojim su zajedno ušli u ovaj projekat i finansirali ga sa 789.000 KM.

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik, u okviru redovnog noćnog pranja ulica za koje su angažovani od strane Općine Stari Grad, svake noći vrše pranje dionice od Baščaršijskog trga, preko Sarača i Ferhadije, sve do Trga Fra Grge Martića, kako bi uže starogradsko jezgro zasjalo punim sjajem.

Sanacijom ovog dijela Ferhadije završena je obnova ulica užeg starogradskog jezgra koja je počela prije devet godina, a uključuje Veliki i Mali Bravadžiluk, Oprkanj, Baščaršijski trg, Sarače, Ferhadiju i Trg Fra Grge Martića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije