Projekat "Voda I": Hidrokop dovodi vodu za 10.000 stanovnika

16.09.2019. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Projekat 'Voda I': Hidrokop dovodi vodu za 10.000 stanovnika

Voda I je prva faza velikog projekta ukupne vrijednosti od oko 25 miliona.

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali su u 13. septembra sa preduzećem "Hidrokop" 7,8 miliona KM vrijedan ugovor o izgradnji vodovoda u više sela i prigradskih naselja, u okviru velikog projekta pod nazivom "Voda I".

"Voda I“ je prva faza velikog projekta ukupne vrijednosti od oko 25 miliona KM predviđenih za ulaganja u sisteme vodosnabdijevanja, koji treba da obezbijede stabilno vodosnabdijevanje za više od 95 odsto stanovništva na cijeloj teritoriji grada. Dio sredstava biće usmjeren i u kanalizacionu mrežu", naglasio je Radojičić.

Konkretno, realizacijom projekta "Voda I" biće obezbjeđena voda iz gradskog vodovoda za više od 2.000 domaćinstava na različitim krajevima grada, odnosno do 10.000 stanovnika. Projekat "Voda I", u okviru kojeg će biti izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže, finansiran je kreditom EBRD-a.

"Iz velikog sistema „Crno vrelo“ radiće se podsistem 'Zvijezda' koji u jednom pravcu vodi vodu u Slavićku i Radosavsku, a u drugom prema Gornjoj Piskavici, Klupama i Karauli. Takođe, ulazimo u podsistem Bronzani majdan koji je sa velikom disperzijom stanovništva, a koji se odnosi na gradnju rezervoara i prvih cjevovoda prema tom čitavom podsistemu", pojasnio je on.

Manji vodovodi su predviđeni u Lazarevu i Krminama, a na Laušu nekoliko lokacija sa kanalizacijom od glavnog kolektora u Karađorđevoj pa na obje strane Lauša.

"'Voda 1' dovešće i do završetka dugoočekivanog projekta Česme 3 i Česme 4, u okviru kojeg je već završen veliki rezervoar na vrhu Krčmarica. Čitav taj prostor, kao i dio Laktaša imaće obezbijeđenu vodu. U Vrbanji ćemo, takođe, graditi vodovod za više dijelove naselja Zeleni vir ", precizirao je Radojičić.

On je najavio da su već spremni projekti "Voda II" i "Voda III", koji se odnose na nekoliko desetina hiljada stanovnika Banje Luke.

Provođenjem sve tri faze ovog projekta, biće ostvaren strateški cilj da se do 2022. godine obezbjedi voda za 95 odsto stanovništva na kompletnom području Banje Luke.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Nesel kazala je da ovo vrlo važan projekat za EBRD, ističući da je Banja Luka prošle godine postala dio grupe "zeleni gradovi" čiji je jedan od segmenata unapređenje usluge vodosnabdijevanja.

Ona je zahvalila i donatorima uključenim u ovaj program, posebno Vladi Republike Austrije koja je putem EBRD-a pomogla izradu Akcionog plana "Zelenog grada".

Direktor preduzeća "Hidrokop" Rade Babić najavio je da će radovi na izgradnji vodovoda početi već idućeg mjeseca.

"Posao je obiman i gotovo na cijeloj teritoriji grada. Za gradnju imamo negdje oko 56 kilometara vodovodne mreže raznih profila cijevi, kanalizacione mreže, rezervoare od 1.000 i 500 kubika, sa pumpnim stanicama i kompletnim sistemom", naveo je Babić i dodao da je rok za izvođenje radova 18 mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije