Od 31 rada iz cijelog svijeta izabrano idejno rješenje banjalučkog mosta

03.11.2019. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Od 31 rada iz cijelog svijeta izabrano idejno rješenje banjalučkog mosta

Autorski tim grupe banjalučkih aritekata pobijedio je na međunarodnom konkursu za idejno rješenje budućeg, velikog mosta u Docu.

Autorski tim grupe banjalučkih aritekata pobijedio je na međunarodnom konkursu za idejno rješenje budućeg, velikog mosta u Docu, u konkurenciji 31 prijavljenog rada iz zemlje i inostranstva, saopštio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Predstavljajući izabrano rješenje, koje će biti nagrađeno sa 20.000 eura, Radojičić je istakao da je osnovni cilj bio da se dobije što bolje idejno rješenje mosta, koji će u budućnosti biti jedan od prepoznatljivih simbola našeg grada.

"Međunarodnim javnim konkursom uspjeli smo da Banju Luku pozicioniramo na svjetskoj mapi, jer smo imali rješenja iz cijelog svijeta, pošto je konkurs pobudio veliko interesovanje van naše zemlje, što je, takođe, bio jedan od naših ciljeva. Prva i druga nagrada su utvrđene jednoglasno, konsenzusom, i predstavljaju rad banjalučkih autora. Prvonagrađeno rješenje će biti osnova za gradnju novog banjalučkog mosta", rekao je Radojičić.

Pobjedničko rješenje izradila je grupa banjalučkih arhitekata, i to: Saša B. Čvoro, Radovan Beleslin, Neda Medić, Maja Medić, Nebojša Jeremić, Đorđe Šebić i Zoran Uljarević.

Prema rezultatima konkursa, drugu nagradu odnio je rad grupe arhitekata iz banjalučke firme "Ruting", i to: Nikola Dmitrović, Jelena Savić, Radana Jungić, Aleksandra Petrović, Milijan Pantić, Borjana Malčić Savić, Vladimir Ilić i Slobodan Popadić. Za svoj rad, oni će biti nagrađeni sa 7.500 eura. Gradski arhitekta Ivan Rašković, naglasio je da će se prilikom izgradnje novog mosta kombinovati rješenja koja su ovojila prve dvije nagrade, u smislu da će iz drugog rješenja biti preuzeto uređenje podmostovlja.

"Novi most će povezivati centar grada sa jedne strane i naselja Obilićevo i Starčevicu sa druge strane. Taj most će biti izgrađen od gradske tržnice da bi na drugoj obali Vrbasa izašao kod sadašnje Klinike za psihijatriju. Prilikom raspisivanja konkursa morali smo uzeti u obzir stanovništa struke iz različitih oblasti, a izgradnjom ovog mosta biće znatno rasterećen saobraćaj u Banjoj Luci, a grad će dobiti jedan od prepoznatljivih simbola 21. vijeka", kazao je Rašković.

Stručna komisija je odlučila da otkupi još dva rada čiji su autori iz Kine i Francuske, i to Tang Đijajun iz Kine i Aleksandar Janković iz Francuske.

"Takođe, konkursna komisija je odlučila da radovima koji su svojom idejom i konceptualnim rješenjem, kao i kvalitetom ostvarili određeni umjetnički domet i reprezentativnost, dodjeli nenovčano priznanje – pohvalu, i to za četiri rada koji su stigli iz Brazila/Velike Britanije, Srbije i Irske", dodao je Radojičić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije