Nijemci daju 20 miliona eura za energetsku učinkovitost

12.11.2019. 16:36 / Izvor: Akta.ba
Nijemci daju 20 miliona eura za energetsku učinkovitost

Cilj ovih projekata je osigurati energetsku efikasnost javnih objekata entiteta uz prihvatljive troškove, što za cilj ima unapređenje uslova života stanovnika.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavljaju Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo prostornog uređenja (agencije za izvršenje projekta), u iznosu 9.500.000,00 eura – Energetska efikasnost u javnim zgradama, sa Osnovama za njegovo zaključivanje.

Na sjednici je utvrđen  i Prijedlog sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a,

Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Republike Srpske, koju predstavljaju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (agencija za izvršenje projekta), u iznosu 10 miliona eura – Energetska efikasnost u javnim zgradama, sa Osnovama za zaključivanje ovog sporazuma.

Cilj ovih projekata je osigurati energetsku efikasnost javnih objekata entiteta uz  prihvatljive troškove, što za cilj ima unapređenje uslova života stanovnika.

Grant sredstva za ove projekte osigurala je Vlada SR Njemačke.

Pojedinačni prijedlozi sporazuma bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije