JP Ceste FBiH na području Goražda u 2020. ulažu oko 3,5 miliona KM

20.12.2019. 08:28 / Izvor: Akta.ba
JP Ceste FBiH na području Goražda u 2020. ulažu oko 3,5 miliona KM

J.P. Ceste Federacije BiH i u 2020. godini planira implementaciju još dva veoma važna projekata na području grada Goražda.

Kao što je poznato javnosti, JP Ceste Federacije BiH ove godine na području Goražda implementira četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti 4 miliona KM i to: raskrsnica na cesti M20 u Vitkovićima, zatim izgradnja trotoara na relaciji Vinarići – Baćci, izgradnja šetališta, odnosno, trotoara od semafora u ulici Maršala Tita koja se spaja sa Mostom žrtava genocida u Srebrenici i ulicom Muhidina Mašića Munje na magistralnom putu M20, odnosno, novog kružnog toka koji će biti izgrađen, do Novog Goražda. Četvrti, veoma značajan projekat odnosi se na rekonstrukciju ul. Kulina bana, zatim ul. Seada Sofovića Sofe.

J.P. Ceste Federacije BiH i u 2020. godini planira implementaciju još dva veoma važna projekata na području grada Goražda koji se odnose na potpunu rekonstrukciju Mosta žrtava genocida u Srebrenici i kružni tok u ulici Maršala Tita koja se spaja sa Mostom žrtava genocida u Srebrenici i ulicom Muhidina Mašića Munje na magistralnom putu M20 čija je ukupna vrijednost 3,5 miliona KM.

Kako bi razgovarali o realizaciji pomenuta dva projekta u 2020. godini Grad Goražde je posjetio predstavnik J.P. Ceste Federacije BiH, gdje je u Maloj sali Gradske uprave prisustvovao sastanku sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima, te premijerkom Vlade BPK-a Aidom Obućom i ministrom za privredu BPK-a Mensadom Arnautom. Nakon sastanka organizovana je posjeta lokaciji gdje će se realizovati pomenuti projekti.

Govoreći o sastanku, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je kazao da nakon što privedu kraju ova četiri projekta koja realiziraju sa J.P. Ceste Federacije BiH oni su raspisali tender i odabran je izvođač, potpisan ugovor za novi lot u okviru kojeg će se realizovati dva nova projekta koji se odnose na potpunu rekonstrukciju Mosta žrtava genocida u Srebrenici i kružni tok u ulici Maršala Tita koja se spaja sa Mostom žrtava genocida u Srebrenici i ulicom Muhidina Mašića Munje na magistralnom putu M20.

"Mi smo svoj dio obaveza završili kada je u pitanju eksproprijacija i imovinski odnosi i oni će vršiti isplatu onima koji napuštaju ovu lokaciju. Vrlo je važno da ćemo dobiti moderni kružni tok i novi most, jer je ovaj dotrajao. Danas ćemo posjetiti i lokaciju zaobilaznice od raskrsnice u Rasadniku do Hubjera jer Ceste Federacije BIH imaju na raspolaganju milion Eura i mi smo danas spremni da predočimo prvu trasu do ulaza u Hubjere jer u tom dijelu nemamo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i nema smetnji da ta sredstva utrošimo i nadam se da će predstavnici Cesta Federacije BiH otići zadovoljni iz Goražda. Ovo je veliki trenutak za naš Grad jer dobiti ukupno 9 miliona KM ulaganja od J.P. Ceste Federacije BiH je nešto veliko.'', kazao je Ramović.

Da su rezultat zajedničkog rada i lobiranja prema višinim nivoima vlasti milionski projekti naglasila je i premijerka BPK-a Aida Obuća. "Ovo je još jedan vid podrške federalnog nivoa vlasti kada je u pitanju BPK i Grad Goražde, jer znate da smo mi u 2019. godini imali višemilionske projekte na području grada Goražda. U  2020. godini također je predviđeno da se ulaže i ovo je jedan vid kvalitetnog lobiranja kada je u pitanju Vlada BPK-a i Grad Goražde prema Cestama Federacije BiH i ja im se ovim putem želim zahvaliti što su prepoznali prioritete, kako Vlade BPK-a, tako i Grada Goražda i što ćemo imati riješeno pitanje koje je dugo vremena bilo problematizirano jer nam je poznato da je Most žrtava genocida u Srebrenici u stanju kada se mora renovirati, a i znamo da je zbog zagušenja saobraćaja na ovom dijelu potrebno jedno moderno infrastrukturno rješenje u vidu zaobilaznice i to se sve rješava u 2020. godini. Još jednom da naglasim da zajednički rad i zajednički naporima  i lobiranje prema višim nivoima vlasti rezultiraju višemilionskim projektima na području našeg Grada.''

Iz J.P. Ceste Federacije BiH najavljuju ulaganje i u zaobilaznicu, što je potvrdio vodeći inžinjer za objekte u ovoj firmi Behrudin Stroil.

"Prilikom mog prošlog boravka u Goraždu govorio sam o četiri velika projekta koji su realizirani ili su u fazi realizacije. Sada smo prezentirali dva nova projekta. U okviru prvog projekta su dva lota sa dva podprojekta: izgradnja kružnog toka i rekonstrukcija mosta Žrtava genocida u Srebrenici. Vrijednost tog projekta je 3.300.000,00 KM. Izgradnja kružnog toka i rekonstrukcija Mosta je ugovorena, sredstva su operativna. Imali smo zahtjev lokalne zajednice da pomaknemo početak radova do početka marta što smo prihvatili", kazao je.

Stroil je rekao da prije nego što počnu sa radovima prezentirat će projekat uređenja saobraćaja u toku izvođenja radova. Taj projekat će revidirati zajedno sa saobraćajnom policijom Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko – podrinjskog kantona, sa privrednicima u vezi njihovih eventualnih zahtjeva. I kada ga usvoje to saobraćajno rješenje više neće biti promjena u saobraćajnim tokovima.

Podsjeća da je posao dobila firma GP "ŽGP“ Sarajevo, ona je nosilac poslova i za kružni tok i za most.

"Malo je kreditor kasnio sa odobrenjem za potpis ugovora, a mogli smo početi sa radovima i prije, no saada je i vrijeme tehnološke pauze. Kada se radi o pitanju zaobilaznice u Goraždu, mislim da je to generacijski projekat i to sam rekao i predstavnicima vlasti. Mi ćemo biti odgovorni ako se ta zaobilaznica ne napravi. U ovoj je godini planirano dva miliona KM za dio zaobilaznice koje se mogu napraviti u dijelovima gdje je riješena eksproprijacija. Nažalost, imamo nekoliko tužbi protiv nas koje su sav proces usporile i koje nisu baš smislene. Ja sam došao sa najboljom namjerom da nađemo rješenje. Obilaznica Goražda rješava kompletan tranzitni saobraćaj i saobraćaj iz Sarajeva prema Foči, Dubrovniku...“, kazao je Stroil.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije