Opština Sokolac usvojila Plan kapitalnih investicija za period 2020 – 2022.

05.03.2020. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Opština Sokolac usvojila Plan kapitalnih investicija za period 2020 – 2022.

Prema riječima načelnika Milovana Bjelice, ovaj plan će biti uvršten u Strategiju razvoja opštine Sokolac za period 2020 – 2030. godine, čija izrada je u toku.

Na sjednici Skupštine opštine Sokolac danas je usvojen Plan kapitalnih investicija za period 2020 – 2022. godine, koji obuhvata projekte iz slјedećih oblasti: vodovodna i kanalizaciona infrastruktura, saobraćajna infrastruktura, kultura i turizam, energetska efikasnost, polјoprivreda te ostali projekti. Ukupna vrijednost predloženih projekata je oko 32.800.000 KM.

Prema riječima načelnika Milovana Bjelice, ovaj plan će biti uvršten u Strategiju razvoja opštine Sokolac za period 2020 – 2030. godine, čija izrada je u toku.

"Treba istaći da ovim investicijama i planom nije obuhvaćena modernizacija puteva od Zvornika do Podromanije preko teritorije opštine Sokolac i od Višegrada do Sarajeva, jer je to predviđeno planskim dokumentima Republike Srpske i BiH, ali će biti uvršteni u našu Strategiju. Prioritet smo dali izgradnji dva kanalizaciona voda, i to od naselјa Majdani prema Glasinačkom polјu, kao i od Brezijaka prema Glasinačkom polјu. Studijom sveobuhvatnog rješavanja vodosnabdijevanja i otpadnih voda i uređenja izvorišta ponora i slivova predviđena je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čija je vrijednost radova oko 4.500.000 maraka. O tome pregovaramo sa finansijskim i vladajućim institucijama. Planom je obuhvaćen i projekat koji se odnosi na uređenje izvorišta Bioštice i izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće, a ništa manje nisu značajani višemilionski projekti koji se odnose na energetsku efikasnost – proširenje proizvodnje toplotne energije i toplovodne mreže, projekti iz oblasti turizma – izgradnja etno naselјa 'Sokolovgrad' na Ravnoj Romaniji te izgradnja „Gradske kuće“. U plan kapitalnih investicija uvršteni su Centar za unapređenje polјoprivredne proizvodnje, nabavka krava i plastenika u svrhu razvoja polјoprivrede. Mnogo toga je učinjeno u proteklom periodu i rezultati su vidlјivi. Određeni projekti su u završnoj fazi, a nekim tek treba da pristupimo", istakao je Bjelica.

Opozicija nije podržala ovu tačku dnevnog reda, a kao razlog su naveli da se plan ne može ispoštovati.

"Ocjenili smo da je plan nerealan. Takođe, ne otvara nova radna mjesta i iziskuje velika finansijska sredstva", izjavio je predsjednik Kluba odornika SNSD-a Đorđe Radić.

Načelnik Bjelica je kazao da se opština ne oslanja na spostveni budžet, već da je Odjelјenje za lokalni razvoj i privredu uradilo projekte prateći strategije ruralnog razvoja RS i BiH, kao i da očekuje podršku od svih nivoa vlasti s obzirom da je evidentna odlična saradnja u proteklom periodu.

Rasprava se vodila i povodom Prijedloga odluke o kreditnom zaduženju opštine Sokolac, u iznosu od 2.500.000 KM za refinansiranje neisplaćenog dugoročnog duga, 600.000 maraka za otplatu poreskih obaveza prema Poreskoj upravi RS i 1.240.000 KM za finansiranje kapitalnih investicija.

"Sa ovim kreditnim zaduženjem opština će biti zadužena u ukupnom iznosu od oko 7.700.000 KM s tim što je jedan dio kredita za proteklu godinu otplaćen. Ponovnim refinansiranjem neće biti obaveza za prethodni kredit. Na mjesečnom nivou opština će imati ratu od oko 32.000, a na godišnjem nivou anuitet će biti oko 350.000 maraka. Rata je za oko 10.000 do 15.000 manja nego što je sada, a sve je u skladu sa zakonom, jer se nijedna odluka ne može donijeti bez Fiskalnog savjeta RS i Ministarstva finansija RS", precizirao je Bjelica.

Klub odbornika SNSD-a nije podržao predloženu tačku.

"Smatramo da je kreditno zaduženje poslјednji vid borbe za napredak. Predložili smo da se pristupi konsolidaciji opštine, da se uradi neki plan reorganizacije i sistematizacije te da se iz kredita utvrde otpremnine koje bi smanjile broj radnika na dobrovolјnoj bazi", kazao je Đorđe Radić ispred opozicije.

Načelnik Sokoca je obrazložio da opština mora da prati tok projekata i učestvuje u sufinansiranju istih te da je iz tog razloga lokalna zajednica bila prinuđena da ne izmiri sve obaveze prema dobavlјačima i da zato pristupa novom kreditnom zaduženju.

Pažnju odbornika je privukao zahtjev nevladinih organizacija da se zabrani gradnja MHE na rijeci Kalјini. Načelnik Milovan Bjelica će u narednom periodu organizovati okrugli sto, a na Javnu debatu će biti pozvani predstavnici nevladinih organizacija, Ministarstva energetike i rudarstva RS, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske kako bi se otklonio svaki vid nesporazuma.

Na današnjem zasijedanju jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o određivanju naziva ulice „9 januar“ u Sokocu, koja počinje od raskršća ulica Cara Lazara i Radomira Neškovića i vodi prema Sportskoj dvorani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije