Kreće rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu vrijedna 20 mil. EUR

10.03.2020. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Kreće rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu vrijedna 20 mil. EUR

U cilju realizacije ovog projekta koristit će se sredstava zajma od Europske banke za obnovu i razvoj od 20 miliona eura.

Kako je i najavljeno u januaru Ministarstvo saobraćaja KS objavilo je nabavku konsultantskih usluga - nadzor radova na rekonstrukciji tramvajske pruge između tramvajskih stanica Ilidža i Muzeja.

Nabavka je otvorena do 13.4.2020. godine.

U  cilju realizacije ovog projekta koristit će se sredstava zajma od Europske banke za obnovu i razvoj od 20 miliona eura. U okviru raspoloživih sredstava planirano je da se uradi remont 8,5 km duge tračnice pruge kojom upravlja GRAS.

Ministar saobraćaja KS kako je ranije kazao projekt će omogućiti povećanju učinkovitosti tramvajskog saobraćaja kroz poboljšanu dostupnost, moderniziranu infrastrukturu, povećanu prosječnu brzinu usluge i smanjeni intenzitet održavanja i troškove.

Također, on je u okviru Poslovnom foruma Bosna i Hercegovina – Španija održanom u oktobru prošle godine podsjetio na činjenicu da se Sarajevom trenutno saobraća 39 tramvaja, a prema statistikama, na šest linija koje su u funkciji, trebalo bi da saobraća 51 tramvaj.

Prosječna starost tramvaja je 40 godina.

Inače, nabavka u okviru ovog projekta provodit će se putem EBRD-ovog portala za e-nabavu (ECEPP).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije