Počinje rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti RS-a

13.05.2020. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Počinje rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti RS-a

Uskoro će početi najavljena rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Uskoro će početi najavljena rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Rekonstrukcija će se odvijati u četiri faze, a tender za izvođenje radova u okviru prve faze objavljen je prije dva dana.

Ova faza kako je planirano biće realizovana tokom 2020. godine i odnosi se na adaptaciju krova zgrade i prilagođavanje potkrovlja u javnu biblioteku kojom će se stvoriti prva specijalizovana biblioteka u BiH za studije umjetnosti. Ova biblioteka će studentima i ljubiteljima umjetnosti ponuditi novi i savremeniji pristup za proučavanje i istraživanje.

Druga faza rekonstrukcije odnosi se na novu fasadu sa ambijentalnom rasvjetom, adaptaciju izložbenog prostora kao i depoa u kojem se čuva umjetnička zbirka muzeja. Projekat rekonstrukcije zgrade muzeja kroz svoju realizaciju omogućiz će adaptaciju dosad neadekvatno korištenih prostorija u svrhu stvaranja novih sadržaja koje Muzej pruža.

Treća faza projekta odnosi se unutrašnje uređenje, dok je četvrta faza rekonstrukcija nekadašnjeg perona, sa modernizovanim i savremenim štihom koji će samim tim naglasiti naziv ovog muzeja.

Još jedna zanimljivost je povratak perona koji je nekada bio na staroj zgradi željezničke stanice. 

Projekat kako je ranije najavljeno bit će finansiran od strane Vlade Republike Srpske i iz Ambasadorskog fonda SAD-a, namijenjenog za očuvanje kulturnog nasljeđa, a novac je obezbijedila i Vlada RS.

Ovu značajnu donaciju je MSURS dobio među najvećim pojedinačnim donacijama u Evropi koja je dodijeljena Bosni i Hercegovini.

Vrijednost prve faze radova je 1.694.124,61 KM bez PDV-a, a rok za prijave na tender je 10.6.2020. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije