Yildiz: Reforme u bh. javnom sektoru poticaj za turske investicije

01.03.2013. 10:40 / Izvor: Fena
Yildiz: Reforme u bh. javnom sektoru poticaj za turske investicije

Ambasador Yildiz je podsjetio da je ukupna vrijednost bilateralne trgovine između Turske i BiH iznosila 350 miliona dolara u 2011. a u 2012.godini 415 milliona dolara.

Bosna i Hercegovina ima poseban položaj kao multietnnička i multikulturalna zemlja u centru zapadnog Balkana i Turska želi imati bliske odnose sa BiH na svakom polju, uključujući jače ekonomske odnose, izjavio je u intervjuu za Agenciju Fena turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz.

Ambasador Yildiz je podsjetio da je ukupna vrijednost bilateralne trgovine između Turske i BiH iznosila 350 miliona dolara u 2011. a u 2012.godini 415 milliona dolara.

"Iako ove brojke ne odražavaju puni potencijal ekonomske saradnje između dvije zemlje, Turska vlada i privatni sektor su spremni i odlučni pojačati nivo ekonomskih odnosa između dvije zemlje", kazao je Yildiz.

Po njegovim riječima Turska želi pomoći BiH u nastojanjima da postigne jak i održiv ekonomski rast kroz sva područja i društvene segmente BiH. U tom kontekstu, turska vlada je izdvojila 100 miliona eura povoljnog kredita za male i srednje investicione projekte kako bi olakšala povratnicima u BiH da nađu posao. Ovaj iznos je dodijeljen od Turkish Ziraat Bank Bosnia i Bosna Bank International podobnim kandidatima bez kamate sa periodom otplate od 10 godina.

"Turska vlada podstiče turski privatni sektor da dalje investira u BiH. Turkish  Credit Bank (TurkishEximbank) je dodijelila kreditnu liniju od 250 miliona dolara investicionim projektima turskih kompanija BiH u ovu svrhu", naveo je ambasador Yildiz.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa angažiranjem turske firme "Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret" koja gradi trenutno najvažniji dio Koridora 5C u BiH i mogućnosti da taj projekt privuče i druge turske kompanije na bh. Tržište, ambasador Yildiz je naglasio da je turski građevinski sektor drugi u svijetu, nakon Kine po broju završenih projekata u inostranstvu te da su na kraju 2012. godine 33 turske kompanije bile na listi 225 međunarodnih građevinskih kompanija.

"Cengiz Inşaat je jedna od najiskusnijih i najuspješnijih građevinskih kompanija u Turskoj. Trenutno su angažirani na najtežem dijelu projekta Koridora 5c na dionicama Suhodol-Tarčin, Lepenica-SuhodoliVlakovo-Lepenica dužine 20,5 km uključujući mnoge tunele i vijadukte ukupne vrijednosti 370 miliona eura. Uspjeh ovog projekta je rezultat napora uloženih od strane Cengiz Inşaat i saradnje BiH vlasti koji može služiti kao primjer poboljšanja u investicijskog ambijenta u BiH i pomoći u privlačenju drugih kompanija na tržište BiH", dodao je Yildiz.

On je također naglasio da su turski investitori zainteresirani za nekoliko područja ekonomije BiH koja nude potencijal za brži razvoj kao i da je turizam novo polje u kojem se razvijaju ekonomski odnosi dvije zemlje.

Po njegovim riječima BiH je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija za turske turiste tako da u skladu s tim trendom, Turkish Airlines nudi dva do tri leta dnevno na relaciji Sarajevo-Istanbul, dok je turski Pegasus Airlines od 28. februara krenuo s letovima na istoj relaciji tokom pet dana u sedmici.

Turska i BiH su u sklopu Mješovite ekonomske komisije održale uspješan sastanak u junu 2012.. Obje strane su obavile korisne razgovore o različitim poljima privrednih aktivnosti i potpisale sporazum o turskoj pomoći BiH u pogledu jačanja njene konkurentnosti i pokretanja zajedničkih projekata u sektoru poljoprivrede i stočarstva.

Ambasador Turske u BiH ističe da je energetika još jedna obećavajuća oblast za turske investicije budući da značajni hidroenergetski potencijali bosanskohercegovačkih rijeka predstavljaju atraktivne prilike za realizaciju projekata stranih kompanija, uključujući i one iz Turske.

"Turska priprema organizaciju Tursko-Bosanskohercegovačkog poslovnog foruma u prvoj polovici ove godine, na kojem će učestvovati visoki bh. i turski zvaničnici i velike turske kompanije, a sve sa ciljem kvalitetnije promocije prilika za investicije u BiH" , kazao je ambasador Yildiz.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa ukupnim turskim ulaganjima u BiH i šta bi BiH trebala učiniti da bi te investicije bile veće, Yildiz je kazao da su direktne turske investicije u BiH do kraja 2012. dostigle vrijednost od 200 miliona dolara.

Turska Ziraat Banka sa sjedištem u Sarajevu i nekoliko filijala u cijeloj zemlji zabilježila je uspješne investicije u sektoru bankarstva. Natron Hayat d.o.o. iz Maglaja bavi se preradom drveta i proizvodnjom papira, Şişecam Soda Lukavac proizvodnjom sode, dok farmaceutska kompanija Nobel Ilac ima predstavništvo u Sarajevu.

Ove investicije predstavljaju kvalitetne i trajne prilike za zapošljavanje za radnu snagu i doprinose prosperitetu kroz izvoz i aktivnosti na širenju investicija.

"Turski investitori BiH smatraju perspektivnom zemljom na putu povezivanja s evropskim tržištem kroz njenu integraciju u više strukture evro-atlanske saradnje kakve su NATO i Evropska unija. Isto se odnosi na akreditaciju njene usklađenosti sa međunarodnim standardima lojalne konkurencije u domaćoj ekonomiji i vanjskotrgovinskoj razmjeni, kroz ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Zbog toga su reforme u bh. javnom sektoru koje se tiču članstva u EU i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji poticaj za turske investitore u smislu jačanja njihovog povjerenja u BiH kao destinacije za njihove investicije", zaključio je ambasador Yildiz u intervjuu Agenciji Fena.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije