Banjaluka do kraja godine dobija "pametno autobusko stajalište"

12.08.2020. 08:05 / Izvor: Nezavisne novine
Banjaluka do kraja godine dobija 'pametno autobusko stajalište'

Smart bus stop' ili 'pametno autobusko stajalište' građanima će nuditi informacije o redu vožnje, dolasku autobusa, turističke informacije s područja grada i bežični internet.

U okviru koncepta "Banjaluka - pametni grad" na području grada će do kraja godine biti instalirano prvo "pametno autobusko stajalište", potvrdio je za "Nezavisne" Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, koji implementira ovaj projekat.

Ovaj projekat se vrši u sklopu Strategije razvoja grada za period  2018-2027. godine, u okviru koje jednu oblast čini "Banjaluka - pametni grad".

Prema Gverićevim riječima, na osnovu Strategije razvoja grada Inovacioni centar je pristupio evaluaciji ovog segmenta i izradi kratkih smjernica u pravcu projekta "Banjaluka - pametni grad", što je zaključeno na konferenciji "Forward", koja je u decembru prošle godine održana u Banjaluci.

"'Smart bus stop' ili 'pametno autobusko stajalište' građanima će nuditi informacije o redu vožnje, dolasku autobusa, turističke informacije s područja grada i bežični internet", objasnio je Gverić.

Dodao je da će pametno autobusko stajalište biti postavljeno kod Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

"Na konferenciji, pored predstavnika Gradske uprave, učestvovali su predstavnici UNDP-a, a počelo je razmatranje mogućnosti za programski pristup tematici", istakao je Gverić.

Gradonačelnik Igor Radojičić i Stelijana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a, potpisali su 1. juna memorandum o razumijevanju između grada i ove organizacije, kojim je predviđena modernizacija javnih usluga u gradu.

"U okviru ove saradnje odobreno je 10 projekata koji će u narednom periodu biti realizovati na području grada.  Svaki od projekata je jedan od segmenata ili usluga grada koji će građanima, ali i posjetiocima i turistima pružiti modernizovane usluge", naglasio je Gverić.

Radojičić je ranije istakao da je grad oblast "pametnih gradova" postavio kao jedan od četiri strateška cilja u Strategiji razvoja grada, a koji znače modernizaciju i digitalizaciju usluga na različitim nivoima.

"Za grad će ovo biti višestruki doprinos, prvo što ćemo dobiti priliku da u raznim oblastima izvršimo unapređenje, za same građane takođe, a predstavljaćemo i uzor drugim gradovima kako modernizovati i unaprijediti usluge na platformi 'pametnih gradova'", naveo je ranije Radojičić.

Projektu "Banjaluka - pametni grad" se pored Gradske uprave, koja je obezbijedila iz budžeta 100.000 KM, i UNDP-a, koji će izdvojiti 250.000 KM, pridružilo i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS sa 150.000 KM.

(Foto: Nezavisne)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije