Kanton izdvojio 500.000 KM za II fazu izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu

18.08.2020. 16:46 / Izvor: Akta.ba
Kanton izdvojio 500.000 KM za II fazu izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu

Vrijednost druge faze radova iznosi 1.300.000 KM, a podrazumijevaju potpuno zatvaranje objekta, kao i gradnju krovova na tribinama i objekt

Ugovor o sufinansiranju II faze izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu potpisali su danas ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić i načelnik ove općine Akif Fazlić, kao i pomoćnica direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Sanida Pašić. Potpisivanju je prisustvovao ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Vrijednost druge faze radova iznosi 1.300.000 KM, a podrazumijevaju potpuno zatvaranje objekta, kao i gradnju krovova na tribinama i objektu.

“Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u proteklom periodu krenulo je sa potpisivanjem ugovora za finansiranje kapitalnih projekata iz oblasti kulture i sporta u lokalnim zajednicama, a sve u cilju poboljšanja sportske infrastrukture. Danas potpisujemo ugovor sa općinom Ilijaš, gdje ćemo investirati 500.000 KM za nastavak izgradnje Gradskog stadiona. Realizacijom ovog projekta stanovnici Ilijaša i Kantona Sarajevo dobit će jedan novi sportski resurs, koji će im omogućiti obavljanje sportskih aktivnosti na savremenom i reprezentativnom objektu”, rekao je ministar Alikadić.

Implementacija ovog projekta podrazumijeva i podršku domaćim građevinskim preduzećima koja će biti angažirana na radovima, čime će se sačuvati i radna mjesta, istaknuto je.

“Ovo je jedan u nizu projekata Vlade KS i Ministarstva finansija kroz koji pokušavamo da pomognemo preduzećima koja djeluju na lokalnom nivou na način da odobravamo infrastrukturne projekte koji u sebi sadrže angažman građevinske operative i kupovinu domaćih materijala. Na taj način utječemo i na lokalnu ekonomiju, te održavanje prijeko potrebnih radnih mjesta”, naglasio je ministar Halebić.

Načelnik Fazlić je zahvalio uime ove lokalne zajednice Vladi KS na odluci da podrži ovaj projekt i investira u sportske objekte uprkos kriznom periodu obilježenom pandemijom koronavirusa.

“Uz sredstva koja je odobrio Kanton, kroz ovaj ugovor Općina Ilijaš će obezbijediti 700.000 KM, čime ćemo okončati ključni dio projekta. U trećoj fazi radova vršit će se unutrašnje uređenje prostora. Ovo je jedan perspektivan sportski resurs koji će dugoročno riješiti potrebe naših sportista, te donijeti novi imidž općini Ilijaš. Naše opredjeljenje je da svi sportski resursi budu besplatno na raspolaganju našim sportistima. Mi ćemo kroz Budžet općine Ilijaš nastaviti obezbjeđivati finansijska sredstva za redovan rad sportskih udruženja, a kroz izgradnju sportskih objekata omogućavati najbolje uslove za sport”, istakao je načelnik Fazlić.

Nakon potpisivanja Ugovora, upriličen je obilazak Gradskog stadiona u Ilijašu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije