Uskoro tender za izvođenje radova na tunelu "Kobilja Glava"

19.08.2020. 15:41 / Izvor: Akta.ba
Uskoro tender za izvođenje radova na tunelu 'Kobilja Glava'

Tokom ove i početkom naredne sedmice očekuje konačno rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa u zgradi poznatoj kao “kasarna”.

Danas je održana redovna sjednica Tima za praćenje realizacije projekta Prve transverzale. Sjednicom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, a tokom sastanka su razmatrane aktuelne informacije vezane za pripremu dokumentacije i početak gradnje.

Na sastanku je konstatovano da se tokom ove i početkom naredne sedmice očekuje konačno rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa u zgradi poznatoj kao "kasarna", te pratećih objekata na adresi Tešanjska 21 i 23.

Time će biti ispunjeni preduslovi za uklanjanje objekata, a početak radova na njihovom uklanjanju očekuje se krajem naredne sedmice.

Također je Tim za praćenje realizacije ovog projekta informisan da je uložena žalba na izbor izvođača radova na prvom dijelu Prve transverzale, te se očekuje da Ured za žalbe BiH urgentno riješi ovu žalbu, uvažavajući javni interes za gradnju ove dionice.

Ovom prilikom je konstatovano i da je neophodno ubrzati izdavanje konačnih saglasnosti kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, kao i "Elektroprivrede" i "Elektrodistribucije" za početak gradnje.

Predstavnici općina Centar i Novo Sarajevo obavijestili su učesnike sastanka da još uvijek nije okončana parcelacija zemljišta na predmetnoj dionici, zbog ponovne žalbe firme "Penny Plus", zbog čega su dogovoreni neophodni koraci u vezi s rješavanjem ovog pitanja.

Najavljeno je također da su stvoreni uslovi da se do kraja ovog mjeseca raspiše pretkvalifikacioni tender za izvođenje radova na Tunelu "Kobilja Glava", a prema pravilima EBRD-a, iz čijih kreditnih sredstava će se finansirati njegova gradnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije