Osigurano oko 850.000 KM za rekonstrukciju puteva na području općine Vogošća

22.08.2020. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Osigurano oko 850.000 KM za rekonstrukciju puteva na području općine Vogošća

Na svim ugovorima nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

U Kabinetu Načelnika Općine Vogošća jučer su odabrani izvođači izvršili potpisivanja ugovora za rekonstrukciju i sanaciju 15 lokalnih puteva i krakova na području općine Vogošća.

Ugovorima je predviđena rehabilitacija dijela Ulice Muje Šejte u dužini od 440 metara (III faza) čime će se povezati ranije sanirane dionice te će ukupna dužina ulice sa novim asfaltnim kolovozom iznositi 3.600 metara. Osim toga potpisana je sanacija krakova puta u ulicama Orahov brijeg (2 kraka), Barica, Mitra Šućura, Rosulje II i Blagovac IV u ukupnoj dužini od 1.224 metara, kao i sanacija krakova puta u ulicama Donja Jošanica I (2 kraka), Donja Jošanica II, Krivoglavci II, Krivoglavci III, Svrake IV, Stara željeznička stanica i Garež u ukupnoj dužini od 1.252 metara. 

Prilikom potpisivanja Općinski načelnik Edin Smajić zahvalio se Vladi Kantona Sarajevo na izuzetno kvalitetnoj saradnji i podršci koju Općina Vogošća ima putem resornog Ministarstva saobraćaja i Direkcije za ceste.

“Naše strateško opredjeljenje je da prije svega moramo rješavati pitanje saobraćaja i transporta i postojeće stanje saobraćaja a samim tim i saobraćajnica dizati na što je moguće veći nivo. Mi to ne možemo sami prema našim raspoloživim sredstvima i zbog toga je jako važno da imamo ovu podršku Vlade Kantona Sarajevo. Ona je u zadnje vrijeme zaista vrlo intenzivirana. Mi ćemo učiniti sve i radimo svakodnevno na terenu da naša prostorno-planska dokumentacija, projektna dokumentacija i aplikacije budu na najvišem nivou kako bi smo na taj način bili visoko rangirani i prilikom raspodjele sredstava na finansiranju i sufinansiranju ovih projekata”, istakao je načelnik Smajić.

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem naglasio je da je ovo jedna dobra praksa podrške lokalnim zajednicama ali i da će se pored ovoga još niz projekata u narednom periodu raditi na području općine Vogošća.

"Tu su još sanacija trolejbuske mreže koja treba da krene u toku ove godine a paralelno sa tim radićemo i na nabavci novih trolejbusa za Vogošću. Radi se i na razmatranju izmjene trase autobuske linije Sutjeska – Vogošća. Do kraja mjeseca očekuje nas i objava pretkvalifikacionog tendera za tunel Kobilja Glava a obezbjedili smo i novac za izradu idejnog projekta dijela Prve transverzale koji prlazi kroz općinu Vogošća. Već smo uveli projektanta da projektuje izmještanje magistralnog gasovoda koji prolazi kroz općinu Vogošća." 

Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora je oko 850.000 KM a odabrani izvođači su firme Bucomerc d.o.o. Kiseljak i Ame d.o.o. Breza.

Na svim ugovorima nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije