Uz pomoć aplikacije do slobodnih mjesta na sarajevskim parkinzima

25.08.2020. 16:22 / Izvor: Akta.ba
Uz pomoć aplikacije do slobodnih mjesta na sarajevskim parkinzima

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo raspisalo je jučer međunarodni tender za nabavku i implementaciju opreme za projekt "Smart parking-sistem detekcije slobodnih parking mjesta".

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo raspisalo je jučer međunarodni tender za nabavku i implementaciju opreme za projekt "Smart parking-sistem detekcije slobodnih parking mjesta".

Projekt će omogućiti svim korisnicima da putem mobilne aplikacije i video displeja imaju uvid u lokacije devet gradskih parkinga na području općina Centar i Stari Grad, odnosno u broj slobodnih parking mjesta kojim raspolažu.

Radi se parkinzima koji su najfrekventniji u gradu, a nalaze se u ulicama Reisa Džemaludina Čauševića,  Miss Irbina, Musala, Obala Kulina bana (parking kod Pozorišta), Obala Kulina bana (parking kod Vijećnice ), Hamdije Kreševljakovića, Hamdije Kreševljakovića (parking-plato kod Grčke ambasade),Tina Ujevića i Džidžikovac.

"Nabavka opreme podrazumijeva nabavku kamera kojima će biti pokriveni parkinzi, kao i video displeja i aplikacije koji će biti povezani sa tim kamerama, a na kojima će postojati prikaz slobodnih i zauzetih parking mjesta. Na ovaj način ili uz pomoć aplikacije uveliko će biti olakšano vozačima da skrate vrijeme u potrazi za parkingom, a to podrazumijeva i smanjenje saobraćajnih gužvi, nepropisnih parkiranja", izjavio  je ministar saobraćaja Adi Kalem.

Naveo je da će video displeji biti postavljeni na raskrsnicama ulica: Obala Kulina bana-Reisa Džemaludina Čauševića, Obala Kulina bana-Radićeva, Obala Kulina bana-Drvenija most,  Obala Kulina bana-Brodac, Maršala Tita-Koševo, Hamze Hume-Hiseta (u ulici Hamze Hume), Hiseta-Hamida Dizdara, Hiseta-Hamze Hume (u ulici Hiseta).

Prema riječima ministra Kalema, u implementaciju ovog projekta uključen je garantni rok od dvije godine za održavanje sistema Smart parkinga, nakon čega će njegovo upravljanje preuzeti Ministarstvo.

Tender je otvoren do 12. oktobra ove godine, nakon čega bi trebala početi realizacija projekta. Ukupna vrijednost projekta je 250.000 KM.

(Foto: N1)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije