Kuća Safvet-bega Bašagića biće otkupljena i rekonstruisana u muzejski prostor

26.08.2020. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Kuća Safvet-bega Bašagića biće otkupljena i rekonstruisana u muzejski prostor

Ideja da se otkupi rodna kuća Safvet-bega Bašagića u Nevesinju postoji već nekoliko godina.

Ideja da se otkupi rodna kuća Safvet-bega Bašagića u Nevesinju postoji već nekoliko godina, a ovih se dana privodi svojoj konačnoj realizaciji.

 

Ovaj poduhvat poduzela je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", zahvaljujući finansijskoj podršci Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Objekt, koji je do sada bio u privatnom vlasništvu, biće rekonstruisan, te će uskoro služiti kao kulturno-edukativni i muzejski prostor.

Time će se sačuvati, otrgnuti od zaborava i staviti u funkciju kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, što on i jeste, a posvećen je jednoj od najznamenitijih ličnosti u bh. povijesti i književnosti Safvet-begu Bašagiću.

On je bio istaknuti pjesnik, historičar, dramski pisac, prevodilac sa orijentalnih jezika. Rođen je 1870. godine. U Nevesinju je pohađao osnovnu školu, a nakon toga upisao Gimnaziju u Sarajevu. Potom odlazi na Bečki univerzitet, gdje 1910. godine doktorira orijentalne jezike i historiju islama, te je jedan od prvih doktora u BiH koji je završio obrazovanje u Beču.

Vratio se u Sarajevo, gdje je predavao arapski jezik u Gimnaziji. Bio je pokretač mnogih kulturnih dešavanja, osnivač i prvi predsjednik današnje Bošnjačke zajednice kulture "Preporod". Radio je u Zemaljskom muzeju do 1927. godine, kada je penzionisan. Umro je sedam godina kasnije i ukopan u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije