Nakon zajedničkog graničnog prelaza BiH i Srbije gradiće se bescarinska zona

02.09.2020. 10:24 / Izvor: SRNA
Nakon zajedničkog graničnog prelaza BiH i Srbije gradiće se bescarinska zona

Vrijednost investicije je 14 miliona KM, a radove izvodi bratunačka firma "Enikon-gradnja".

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović rekao je Srni da se intenzivno gradi zajednički granični prelaz BiH i Srbije kod novog mosta "Bratoljub" na Drini između Bratunca i Ljubovije i istakao da će završetkom ovog projekat biti stečeni odlični uslovi za uspostavljanje bescarinske zone.

"Riječ je o međunarodnom graničnom prelazu prvog reda za teretni i putnički saobraćaj i prevoz ljudi i robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru, a treba da bude izgrađen do proljeća i da već iduće godine bude u funkciji", kaže Mlađenović.

On je podsjetio da je izgradnju mosta finansirala Srbija, pristupnog puta Republika Srpska, a  zajedničkog graničnog prelaza i carinskog terminala Uprava za indirektno oporezivanje sredstvima koja su obezbijedile zajedničke institucije BiH.

Vrijednost investicije je 14 miliona KM, a radove izvodi bratunačka firma "Enikon-gradnja".

Mlađenović kaže da se sa izgradnjom graničnog prelaza stvaraju odlični uslovi za uspostavljanje bescarinske zone u neposrednoj blizini mosta "Bratoljub" i ističe da su već ostvareni   kontakti  sa  Pirotom, koji ima najuspješniju bescarinsku zonu u Srbiji sa godišnjim  prihodom većim od 10 miliona KM.

"To će biti bescarinska zona za regiju Birač i Republiku Srpsku, ali i Srbiju. Već smo dobili verbalnu podršku rukovodstava RS-a i Srbije za izgradnju slobodne zone i ostvarili smo kontakte sa gradom Pirotom, koji ima najuspješniju bescarinsku zonu u Srbiji i razgovarali smo o uspostavljanju saradnje", ističe Mlađenović.

On naglašava da će bratunačka bescarinska zona posebno dobiti na značaju sa završetkom započete izgradnje auto-puta Lajkovac-Osečina, probijanja tunela i izgradnje moderne saobraćajnice prema Ljuboviji i mostu "Bratoljub".

Opština Bratunac je prije dvije godine pokrenula inicijativu za izgradnju bescarinske zone koja je predviđena Regulacionim planom ove lokalne zajednice.

Mlađenović naglašava da je u toku izrada studije izvodljivosti za ovu zonu i da je opština obezbijedila dva miliona KM za otkup zemljišta za izgradnju te zone, koju će finansirati vlade RS-a i Srbije.

"Interesovanje za izgradnju bescarinske zone i uz nju industrijske zone u Bratuncu veoma je izraženo i kada budu izgrađene donosiće u početku dva miliona KM u opštinski budžet i omogućavati ubrzani razvoj opštine", smatra Mlađenović.

Budući novi granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale prateće sadržaje.

Izgradnja "Bratoljuba" počela je u oktobru 2015. godine, a završena u maju 2017.

Most je dug 227 metara, a njegovu izgradnju, koja je koštala 13 miliona evra, finansirala je Srbija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije