Ubrzano se radi na izgradnji prvog dijela Prve transverzale

04.09.2020. 14:01 / Izvor: Akta.ba
Ubrzano se radi na izgradnji prvog dijela Prve transverzale

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem je naveo kako su u toku radovi na rušenju objekata u ulici Tešanjska na brojevima 23 i 21.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač obišli su danas radove koji se trenutno odvijaju na dijelu trase Prve transverzale od Kranjčevićeve ulice do Braće Begić.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem je naveo kako su u toku radovi na rušenju objekata u ulici Tešanjska na brojevima 23 i 21.

"Ovo je samo dokaz kako se timskim radom i uz postojanje volje i snage sve može", naglasio je ministar Kalem.

Najavio je i da očekuje ubrzano pokretanje radova na izgradnji ove izuzetno važne saobraćajnice za Kanton Sarajevo i njegove građane jer su, kako je rekao, uspjeli ubrzati sve potrebne procese i procedure koje im prethode.

Planirano je da nakon što se završe procedure oko žalbenih rokova izvođači krenu s radom.

Po riječima ministra, u toku je formiranje pregovaračkog tima, koji bi trebao da riješi sve probleme s firmom „Penny Plus“.Naredne sedmice bit će raspisan javni poziv za tunel Kobilja Glava, jer se zbog EBRD procedura taj rok morao produžiti.

Ministar Kalem je podsjetio i kako se radovi izvode i na dionici Rondo – Bare – Tunel.

"Projektanti rade na pripremi projekta izmještanja gasovoda koji ide prema Vogošći i uskoro se kreće s projektovanjem tog dijela trase", naglasio je.

Ovom prilikom je istakao i mnogobrojne aktivnosti koji se izvode i na Južnoj longitudinalni, gdje se uskoro očekuje završetak i revizija projekta za izmještanje postojeće zgrade s mjesta na kojem je planiran kružni tok. Radi se i na drugoj fazi rekonstrukcije ulice Džemala Bijedića i treće faze Devete transverzale.

"Dio Devete transverzale, tačnije spoj sa autoputem, radi se s EBRD-om, te će uskoro biti odabran direktan izvođač radova", poručio je ministar Kalem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije