Intenzivirani radovi na izgradnji graničnog prelaza kod mosta "Bratoljub"

07.09.2020. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Intenzivirani radovi na izgradnji graničnog prelaza kod mosta 'Bratoljub'

Most „Bratoljub“, granični prelaz i bescarinska zona će, prema njegovim riječima, posebno dobiti na značaju završetkom izgradnje auto-puta od Lajkovca do Osečine.

Кod novog mosta "Bratoljub" na Drini, koji povezuje opštine Bratunac i Ljuboviju, intenzivno se gradi zajednički granični prelaz BiH i Srbije. Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović  prilikom obilaska tog gradilišta izjavio je da je ukupna vrijednost radova na izgradnji graničnog prelaza 14.5 miliona maraka i da će završetkom tog projekta koji finansira Uprava za indirekno oporezivanje BiH, biti stečeni uslovi za uspostavljanje bescarinske zone u neposrednoj blizini mosta.

"Radi se o projektu od istorijskog značaja ne samo za opštinu Bratunac, nego cijelu regiju sa lijeve i desne obale rijeke Drine. Ovo će biti međunarodni granični prelaz prve kategorije, a imajući  u vidu da investitor kvalitetno i na vrijeme izvodi radove, nadamo se da će biti izgrađen i stavljen u funkciju do proljeća naredne godine", rekao je načelnik.

On je podsjetio da je izgradnju mosta „Bratoljub“ finansirala Vlada Srbije, a da je sredstva za infrastrukturu i izuzimanje zemljišta na lokaciji Pobrđa obezbijedila Vlada Republike Srpske.

"Izgradnjom mosta i graničnog prelaza stvaraju se uslovi da se u neposrednoj blizini izgradi bescarinska zona, odnosno slobodna zona za regiju Birač i šire. Već smo dobili podršku rukovodstva Republike Srpske i Srbije i ostvarili kontakte sa gradom Pirotom, koji ima najuspješniju bescarinsku zonu u Srbiji", istakao je načelnik ocijenovši da će izgradnja bescarinske zone na području Bratunca biti najveći podsticaj privrednom razvoju.

Most „Bratoljub“, granični prelaz  i bescarinska zona će, prema njegovim riječima, posebno dobiti na značaju završetkom izgradnje auto-puta od Lajkovca do Osečine, te probijanjem tunela i izgradnjom moderne saobraćajnice prema Ljuboviji i mostu „Bratoljub“.

Opština Bratunac predvidjela je Regulacionim planom izgradnju bescarinske zone koju će zajednički finansirati bratunačka opština i vlade Republike Srpske i Srbije.

"Interesovanje za izgradnju bescarinske i industrijske zone u Bratuncu je veliko. Njihovom izgradnjom biće omogućen brži razvoj naše opštine", zaljkučio je načelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije