Završetak dionice autoputa od Bijeljine do Rače do početka 2024. godine

17.09.2020. 12:02 / Izvor: BHRT
Završetak dionice autoputa od Bijeljine do Rače do početka 2024. godine

Eksproprijacija zemljišta za izgradnju dionice autoputa Sarajevo – Beograd kroz Semberiju privedena je kraju.

Izgradnja dionice Bijeljina – Rača autoputa Sarajevo Beograd odvija se planiranom dinamikom, rečeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. Eksproprijacija u Semberiji privodi se kraju. Međutim, na drugim dionicama primjetni su i određeni problemi.

 

"Eksproprijacija zemljišta za izgradnju dionice autoputa Sarajevo – Beograd kroz Semberiju privedena je kraju", rekao je tokom posjete Bijeljini ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović.

Kako je dodao, dionice za koju je ekspriprijacija zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa pravobraniocem i republičkom geodetskom upravom privedena kraju. Očekuje se nastavak aktivnosti na eksproprijaciji za dionicu Bijeljina - Brčko.

"Grad je uradio sve što je u njegovoj nadležnosti kada je riječ o izgradnji autoputa i pandemija nije zaustavila realizaciju ovog projekta", rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je od 438 predmeta u ovom procesu, 403 već pravosnažni i praktično parcelacija i ugovori oko eksproprijacije zemljišta za autoput od Rače do Bijeljine završeno.

U okviru izgradnje ove dionice autoputa, uskoro će početi i radovi na izgradnji mosta na Rači.

"Još davno prije je bilo zemljište za most koji se već radi i dozvole, radi se na projektovanju i nakon projektovanaj i građevinske dozvole, može se ući u realizaciju. Tender za izbor izvođača radova je u toku", rekao je Mićić.

S druge strane, situacija na terenu nije sasvim idilična. Iako shvataju važnost autoputa, mještani pojedinih semberskih sela su nezadovoljni, jer im, kako kažu, autoput prolazi kroz najplodnije parcele.

Poljoprivrednik iz sela Brodac Dragiša Dimitrić kaže da je uzeo veliki kredit.

"Kupio sam je prije dvije godine, ušao sam u veliki kredit, nisam je otplatio, palnirao sam plastenike da radim. Kakvo nas zlo očekuje, znate. Prvo zbog recimo, da krenemo od banalne stvari, nadvožnjaka jer 80 posto seljaka nema traktor da se popne na nadvožnjak", kaže on.

Iako trasa od Bijeljine do Rače napreduje planiranom dinamikom, situacija nije takva na drugim dionicama.

Kako je ranije izjavio ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, trenutno je evidentan određeni zastoj.

"Prije svega imamo zastoj na dijelu od Brčkog prema Sarajevu. Malo toga je urađeno i kada je riječ o trasi od Sarajeva prema Višegradu i Vardištu. Neosporan je interes da Sarajevo povežemo sa Beogradom. Razumijem da traje epidemija virusa korona, ali možemo barem završiti dio posla koji se odnosi na definisanje trase tog autoputa", rekao je on.

Kada će radovi na ovim dionicama ponovo započeti, nadležni nisu precizirali. Ono što je za sada izvjesno je da se do početka 2024. godine očekuje završetak dionice autoputa od Bijeljine do Rače, a paralelno sa tim biće izgrađen i most na Rači i granični prelazi.

Foto: Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije