Projekt od 17 milijuna KM: Priprema se gradilište nove mostarske Pedijatrije

19.09.2020. 09:53 / Izvor: bljesak.info
Projekt od 17 milijuna KM: Priprema se gradilište nove mostarske Pedijatrije

Planirani rok izvođenja radova je 16 mjeseci, a u objektu će biti smješteno oko 200 ležaja na najmlađe pacijente Hercegovine.

''Trenutno smo u fazi tehničke pripreme i organiziranja gradilišta u svrhu osiguranja izvođenja radova i izgradnje zgrade Klinike za dječje bolesti'', kazao je za Bljesak.info voditelj projekta izgradnje zgrade mostarske pedijatrije ispred Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Robert Glibić.

Izgradnju zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar na Bijelom Brijegu u Mostaru izvodi Konzorcij tvrtki 'A3 d.o.o.' Široki Brijeg i TT-kabeli d.o.o. Široki Brijeg, a vrijednost izvođačkog ugovora je 17.524,942,56 KM (bez PDV-a). Glavni projekt uradio je projektni biro 'Urbis 86' d.o.o. Široki Brijeg, a reviziju dokumentacije obavio je biro 'Čovjek i prostor' d.o.o. Mostar.

Nadzor nad izvođenjem radova i izgradnjom zgrade Klinike, potvrđeno je iz SKB-a, radit će projektni biro 'Marben' d.o.o. Čitluk.

Izvođač radova, kaže Glibić, pristupio je izvođenju Pripremnih i prethodnih radova koji su neophodni da se gradilište osposobi, uredi i organizira prema projektu organizacije građenja. Te aktivnosti podrazumijevaju raščišćavanje gradilišta, uređenje gradilišnih cesta, odnosno pristupne i gradilišne ceste, osvjetljenje gradilišta i pogonska energija, osiguranje instalacija vodovoda i kanalizacije i ostalih instalacija i priključaka neophodni za odvijanje građevinskog procesa, privremeni objekti za smještaj radnika i prehranu radnika, uredi za tehničko osoblje, sanitarni prostori/kabine i drugo.

Trenutni radovi iskopa, pojašnjava voditelj projekta, izvode se u svrhu proširenja buduće prometnice kako bi se osigurao prijevoz tekućeg kisika sa posebnim vozilom-cisternom do spremnika kisika za opskrbu glavnog medicinskog objekta (GMO) u tijeku samog izvođenja radova i izgradnje zgrade Dječje klinike.

Radovi iskopa odnose se i na zahvate u parteru kako bi se zaštitile postojeće podzemne instalacije (vodovod, kanalizacija, elektro napojni kabeli) zgrada i objekata u okruženju (zgrade Medicinskog fakulteta, Zdravstvenog fakulteta, GMO,...) te usuglasile postojeće podzemne instalacije i novoprojektirane instalacije Dječje klinike, te isplanirani zahvati izmještanja određenih trasa podzemnih instalacija kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje gradilišta i rad glavne zgrade SKB Mostar, te zgrada fakulteta u tijeku izvođenje radova na izgradnji Klinike i odredio službeni početak radova.

''Do sada, na gradilištu imamo postavljenu gradilišnu ogradu, osiguran priključak na elektro energetsku mrežu, pozicioniranje i postavljanje krana, te raspolažemo sa tehničkom dokumentacijom potrebnom za funkcioniranje gradilišta, odnosno elaborat zaštite na radu, shemu organizacije gradilišta, ugovor o Nadzoru radova, potpisani Ugovor o građenju,   projektno-tehnička dokumentacija, odobrenje za građenje, jamstvo za dobro izvršenje posla'', kaže za Bljesak.info voditelj projekta Glibić.

Ravnatelj SKB Mostar, Ante Kvesić ranije za RTV Herceg-Bosne kazao kako je osobno sam konačno sretan zbog izgradnje novog objekta pedijatrije, a ono je došlo ''kao šlag na kraju''. '

'Bit će mogućnost suvremenog rada u fenomenalnim uvjetima. Naša pedijatrija sada u, ionako lošim građevinskim uvjetima, radi izvrstan posao, tako da ja osobno mislim da ćemo  neonatologiju dignuti na jednu višu razinu i da ćemo uvesti dječju kardiokirurgiju, a ovo drugo se i tako radi'', rekao je ranije Kvesić.

Planirani rok izvođenja radova je 16 mjeseci, a u objektu će biti smješteno oko 200 ležaja na najmlađe pacijente Hercegovine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije