Bescarinska zona u Trebinju oslobodit će investitore carina i PDV-a

24.09.2020. 08:44 / Izvor: Nezavisne novine
Bescarinska zona u Trebinju oslobodit će investitore carina i PDV-a

Slobodna zona će se prostirati na 14 hektara.

Mirko Ćurić, trebinjski gradonačelnik govorio je o gradnji planiranom aerodroma u ovom gradu, te pojasnio da će demineri u rekordnom roku ukloniti zaostale mine na dijelu lokaliteta gdje treba da se gradi aerodrom.

"O izgradnji aerodroma kod Trebinja priča se od sredine pedesetih godina prošlog vijeka, kada je dubrovački aerodrom Čilipi trebalo da bude izgrađen u Trebinjskoj šumi, ali je tadašnja politika drugačije odlučila. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom najavio izgradnju aerodroma u Trebinju i postavio rok do kada on mora da bude završen. I sve drugo je vrlo jasno - raditi, raditi i samo raditi da bi prvi avion poletio u decembru 2021. godine. Za najbolju lokaciju, kako su nam saopštili stručnjaci iz Beograda, izabran je lokalitet između sela Telaža i Cerovac", rekao je.

Kaže kako je ovo historijski projekat za ovaj grad.

"Predviđeno je da dužina piste bude oko tri i po kilometra, a Srbija će u potpunosti upravljati aerodrom koji će biti izgrađen na bazi koncesije. U narednim danima treba da počne ravnanje terena, a prema dinamici plana, sve se može završiti u predviđenom roku", dodaje.

Napominje i kako je u protekle četiri godine izgrađeno oko 30 kilometara novog vodovodnog sistema.

"Teško je odabrati najvažniji projekat koji je do sada realizovan, ali svakako izgradnja novog vodovodnog sistema lijevom obalom rijeke Trebišnjice učinjen je prvi korak da grad više ne ostaje bez vode", kaže.

Kada je riječ o projektu zatvorenog bazena, pojašnjava da je u toku nejgova izgradnja, a vrijednost iznosi oko 13 miliona.

"Bazen treba da bude završen u roku od nekoliko mjeseci, a već sada imamo najavu da će vaterpolo selekcija Srbije baš u Trebinju obavljati pripreme nakon što zatvoreni olimpijski bazen bude pušten u rad", dodao je.

Govorio je i da će upravo Trebinje osnovati prvu slobodnu bescarinsku zonu u Srpskoj.

"Već je donesena odluka o njenom osnivanju, a ona će se nalaziti na lokalitetu u Draženskoj gori, na važnom saobraćajnom čvorištu - za Ljubinje, Mostar, Dubrovnik i Herceg Novi. Slobodna zona će se prostirati na 14 hektara. Ova zona podrazumijeva poslovanje bez carina i PDV-a za repromaterijal koji se unese radi proizvodnje namijenjene izvozu te za izgradnju objekata i proizvodnu opremu. Investitori koji budu imali namjeru da ulažu u ovu zonu biće oslobođeni značajnog broja dažbina na lokalnom nivou, imaće izgrađenu infrastrukturu", zaključio je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije