Voda 2: Od Brkića počeo projekat od pet miliona eura

25.09.2020. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Voda 2: Od Brkića počeo projekat od pet miliona eura

U ovom zaseoku radiće se mreža u dužini od oko 1.350 metara, za šta će biti utrošeno oko 70.000 KM.

Gradnjom vodovoda u Borkovićima, za zaselak Brkići, danas je počela realizacija velikog infrastrukturnog projekta „Voda 2“, u okviru kojeg će biti sagrađeno 50 kilometara nove vodovodne mreže, te više desetina kilometara nove kanalizacije.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da su tri godine trajale pripreme, projektovanje, završetak fabrike vode „Crno vrelo“, gradnja primarnih cjevovoda, obezbjeđenje sredstava kod Evropske banke za obnovu i razvoj, te izbor izvođača radova – da bi danas na terenu počela „Voda 2“, projekat vrijedan preko pet miliona eura.

Slijedi puno posla i biće potrebne najamanje dvije godine da realizujemo sve ono što je planirano „Vodom 2“. Dakle, nakon svih magistralnih ili primarnih cjevovoda sada ulazimo u rješavanje lokalne mreže. Konkretno za mještane Brkića, koji uopšte nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja, ovo znači vodu do njihovih kuća – naglasio je Radojičić, koji je danas posjetio Brkiće.

U ovom zaseoku radiće se mreža u dužini od oko 1.350 metara, za šta će biti utrošeno oko 70.000 KM.

Nakon toga, kako je naveo Radojičić, slijede radovi na krakovima prema Gakovićima i Kremenovićima, te nastavak velikih radova u Jagarama, gdje je već okončana prva faza koja je podrazumijevala gradnju dva rezervoara i dio potisnih cjevovoda.

Dakle, u Jagarama je preostalo razvođenje sekundarne vodovodne mreže i završetak problema vodosnabdijevanja visinske zone Karanovac-Jagare. Uz to, počinjemo više projekata izgradnje kanalizacione mreže – zaključio je Radojičić.

Mještanin Radivoje Brkić izrazio je zadovoljstvo što će, kako je rekao, njihov veliki problem konačno biti riješen.

"Teško je bez vode, posebno domaćinima koji imaju stoku. Za njih, ali i sve nas, ovo rješenje problema snabdijevanja vodom znači mnogo", kazao je Brkić.

Odbornik u Skupštini grada Dragomir Batar kazao je da voda znači život, te da se nijedna proizvodnja ni posao ne može zamisliti bez vode.

"Uz današnje radove u Brkićima, nedavno su započeti i veliki radovi za široko područje Bronzanog majdana gdje će u naredne dvije-tri godine sva sela do Verića dobiti vodu. To je svakako motiv i podsticaj da se ostane na selu", kazao je Batar. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije