Uskoro početak rekonstrukcije regionalne ceste Malešići - Stari Ilijaš

26.09.2020. 08:12 / Izvor: Fena
Uskoro početak rekonstrukcije regionalne ceste Malešići - Stari Ilijaš

Riječ je o veoma značajnom projektu kako za općinu Ilijaš, tako i za Kanton Sarajevo.

Ugovor o rekonstrukciji regionalne ceste R 445 od Malešića do Starog Ilijaša, vrijedan blizu tri miliona KM, potpisan je danas između Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, Općine Ilijaš i izvođača radova firme MGBH d.o.o. Sarajevo.

Riječ je o veoma značajnom projektu kako za općinu Ilijaš, tako i za Kanton Sarajevo, a kroz projekat će se graditi moderna saobraćajnica sa svim pratećim infrastrukturalnim sadržajima.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem istaknuo je da je ovaj projekt primjer odlične saradnje dva nivoa vlasti, općinskog i kantonalnog.

"Predan rad Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Direkcije za ceste KS s jedne strane, i općine Ilijaš s druge, koja je pokazala izuzetnu kompetentnost u pripremi projekta koji je dostavljen našem ministarstvu, rezultiralo je današnjim potpisivanjem ugovora", kazao je on.

Posebno je zahvalio Vladi KS i ministru finansija Jasminu Halebiću koji je dao potpunu podršku za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta.

Napomenuo je da je opredijeljenost ove vlade i ministarstva na čijem je čelu, „da gradimo i Kanton Sarajevo učinimo funkcionalnim i modernim mjestom za život njegovih građana“.

Prema riječima općinskog načelnika, ovo je kruna dosadašnjeg rada.

Po njegovim riječima, rekonstrukcija regionalne ceste R 445, na potezu od mosta u Malešićima do skretanja za Bioču, je veoma važan projekat za Ilijaš i sam Kanton Sarajevo.

Dodao je da također, u sklopu navedenog projekta, rade i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže te regulisanje oborinske kanalizacije.

Napomenuo je da će ovim projektom riješiti cestovnu i komunalnu infrastrukturu te kazao da je zadovoljan saradnjom općinske administracije sa Direkcijom za ceste KS, Ministarstvom saobraćaja i Vladom Kantona Sarajevo, a sve u korist građana Ilijaša i Kantona Sarajevo.

"Ukupna vrijednost ovog projekta je blizu tri miliona maraka. U obzir uzimamo i sredstva za rješavanje vodovodne i kanalizacione mreže vrijednosti od 217.000 KM kao i sredstva za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa", istakao je načelnik Akif Fazlić.

Direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač kaže da je ovo veoma značajan projekat i za Direkciju za ceste KS, te da će skoro cijeli dio radova biti završen u toku ove godine, a od vremenskih uslova zavisi kontinuitet samih radova na terenu.

Potpisivanju su prisustvovali ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević te predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović - saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije