Mostarski "Alkatraz" se gradi punom parom

28.09.2020. 14:12 / Izvor: Avaz.ba
Mostarski 'Alkatraz' se gradi punom parom

Postojeća zgrada KPZ-a Mostar datira iz austrougarskog perioda iz 1891. godine i, uprkos brojnim intervencijama, cijela infrastruktura je u prilično lošem izdanju.

Gradnja ovog zatvora, koji je nazvan ”mostarski Alkatraz“, jer je prema projektu predviđeno da to bude jedan od najsigurnijih i najmodernijih KPZ-ova u regionu, započela je koncem maja, i to nakon osmogodišnjeg zastoja.

Nakon prve faze radova, koja je završena 2012. godine, a u koju je uloženo 3,3 miliona KM, i to iz federalne kase, upravo je nedostatak novca, a kasnije i zavrzlame oko tenderske procedure, bio glavna kočnica za nastavak projekta.

Međutim, cijela priča oko izgradnje novog objekta, napokon, ide svojim tokom, što nam je potvrdio Boris Džeba, direktor KPZ-a Mostar.

Tako se od maja do sada uveliko grade tri objekta, među kojima su upravna i zgrada za smještaj zatvorenika, a radovi u okviru ove faze, koji će koštati 3,4 miliona KM i koja su, također, osigurana iz federalnog budžeta, trebali bi biti okončani početkom ljeta naredne godine.

Treća faza

Kako nam je kazao Džeba, plan je da se odmah nakon okončanja ovih radova započne i treća faza, kako bi za dvije godine KPZ Mostar bio na novoj adresi i, praktično, napokon izmješten iz centralne gradske zone u Šantićevoj ulici.

Postojeća zgrada KPZ-a Mostar datira iz austrougarskog perioda iz 1891. godine i, uprkos brojnim intervencijama, cijela infrastruktura je u prilično lošem izdanju.

Objekt se prostire na 50.000 kvadratnih metara

Novi objekt se prostire na 50.000 kvadratnih metara.

Cijeli kompleks kapaciteta je 420 osoba, od čega će ih 220 biti u prostoru poluotvorenog tipa. Bit će građen prema svim evropskim standardima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije