Humaniji boravak

Mostar dobija svoj Alkatraz nakon 10 godina: Ćelije po modernim standardima

09.01.2023. 09:29 / Izvor: Akta.ba
zatvor

Grad na Neretvi će nakon dugih 10 godina dobiti moderan i suvremeni zatvor koji će odgovari modernim i suvremenim standardima.

Grad na Neretvi će nakon dugih 10 godina dobiti moderan i suvremeni zatvor koji će odgovari modernim i suvremenim standardima, izvještava O Kanal.

Površina prostora na kome se nalazi zatvor iznosi 50 dunuma. Svi objekti bi trebali biti završeni do lipnja mjeseca.

"Ova površina obuhvata šetnju prostor objekata, parking prostor kao i dio otpadne upravne zgrade koji je više lociran prema zapadnom dijelu kao takav. Tako da u svakom slučaju velika površina koja će biti iskoristiva zakonu o izvršenju kaznenih sankcija predviđa u svakom slučaju i privrednu jedinicu ili radionicu", izjavio je Marijo Marić, direktor Kazneno popravnog zavoda Mostar.

Trenutni Mostarski zatvor ima jedinicu na lokalitetu Bare. Direktor zatvora ističe da se radi o specifičnoj ustanovi koja zahtjeva najviše standarde i izuzetan pristup. Radovi na novom zatvoru se u svakoj fazi rade cjelovito, kako kasnije ne bi bilo odstupanja ili popravaka. Tako da će preseljenjem u novi zatvor imati sve na jednom mjestu.

"Objekti su u principu već završeni tako da mogu reći da se na njima još radi. Urađen je krov u prošloj fazi, odnosno potkraj godine i trenutno se radi na zatvaranju objekata. Slijede radovi na fasadi i na celijama odnosno na unutrašnjosti prostora i podova", dodao je Marić.

Osuđenici koji kaznu zatvora izvršavaju u Šantićevoj ulici premjestit će se u novi zatvor. Planirani kapacitet je za 200 osuđenih osoba koji će pratiti sve prateće prateće prostorije i druge segmente koji će odgovarati svim zahtjevima. Nakon završetka izgradnje slijedi faza opremanja. Mostarska odvjetnica Dalipagić ističe kako će novi zatvor u Mostaru omogućiti normalno funkcioniranje Suda i Tužiteljstva.

"Mislim i da će ljudi koji služe svoju kaznu. Imat će normalnije uvjete za boravak i povratak konačno u normalan život", rekla je za O kanal Nada Dalipagić, odvjetnica.

Podsjetimo da je stari zatvor u Šantićevoj ulici izdržao tri rata, a najviše je oštećen u posljednjem.

Izgradnjom novog zatvora osuđenicima će se osigurati bolji i humaniji boravak. Ovo je druga novoizgrađena pritvorska jedinica u BiH, nakon što je u država izgradila i pustila u upotrebu moderan zatvor u Vojkovićima kod Sarajeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije