Za dovršetak mostarskog zatvora potrebno 25 milijuna maraka

26.08.2017. 10:01 / Izvor: Večernji List
Za dovršetak mostarskog zatvora potrebno 25 milijuna maraka

Mostar je vjerojatno jedan od rijetkih gradova u kojem je zatvor smješten u najužem središtu grada.

Prije šest godina počela je izgradnja novog mostarskog zatvora. Objekt smješten u južnom dijelu grada trebao je biti jedan od najmodernijih zatvora u regiji. Ali onda je netko rekao kako nema novca za ovaj projekt i sve je stalo. Zidine zatvora su urađene, što je ujedno bila i prva faza projekta, piše Večernji list BiH. 

Federalne vlasti, točnije, Ministarstvo pravosuđa FBiH, svake godine planira sredstva za ovaj projekt, ali ona, u konačnici, budu prebačena na druge stavke.

Nema novca iz EU-a

Resorni ministar Mato Jozić prije nekoliko mjeseci je najavljivao kako je moguće da projekt bude financiran novcem iz EU-a, ali, zasad, od toga nema ništa.

"Za dovršetak projekta je potrebno još 25 milijuna maraka. Imamo nekoliko prijedloga kako s manje novca završiti barem dio projekta, ali nadležne institucije će o tome morati donijeti odluku. Prihvatljivo nam je da riješimo pitanje poluotvorenog zatvora na novoj lokaciji. Za to nisu potrebna velika sredstva, a učinak bi bio veliki", rekao nam je aktualni ravnatelj mostarskog zatvora Romeo Zelenika.

Inače, Mostar je vjerojatno jedan od rijetkih gradova u kojem je zatvor smješten u najužem središtu grada. Osim što narušava sliku grada, lokacija zatvora predstavlja problem zbog niza drugih razloga.

"Kad bismo se uselili u novi zatvor u južnom dijelu Mostara, trenutačni bi bio pretvoren u pritvorsku jedinicu. Taj dio plana je i dalje važeći. Zato bi bilo od izuzetnog značaja osigurati uvjete za dovršetak radova na dijelu poluotvorenog zatvora na novoj lokaciji, a kada se steknu uvjeti, završiti radove na drugom dijelu novog zatvora. Nadam se kako će važnost projekta biti prepoznata", poručio je Zelenika.

Inače, cijeli projekt bi trebao stajati nešto manje od 30 milijuna maraka, a zatvorski kapaciteti bi bili veći nego što je to sada slučaj.

Broj zatvorenika

U njemu će se moći smjestiti 400 osuđenih osoba.

Pritom će se 200 osoba moći smjestiti u dijelu poluotvorenog zatvora te još 200 u zatvorenom dijelu. Bit će to jedan od rijetkih objekata koji će ispunjavati europske standarde s jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, a objekt se prostire na površini od 50.000 metara četvornih. Inače, većina bh. zatvora ne ispunjava minimalne uvjete, a svi kapaciteti su uglavnom popunjeni.

U nekim slučajevima osuđenici čak čekaju mjesecima kako bi došli na red za odsluženje kazne. Situaciju je donekle popravilo uvođenje kućnog pritvora za pojedince, ali su gužve u redu za služenje kazni i dalje velike.

Ravnatelj Zelenika i njegove kolege nadaju se kako će pitanje mostarskog zatvora uskoro biti riješeno. S obzirom na pozitivne financijske promjene u Federaciji BiH, realno je očekivati da će dio novca za ovaj projekt biti osiguran iduće godine. Sami projekt bi trebao biti veliki ekonomski dobitak za stanovnike južnog dijela Mostara.

Ali je sve na čekanju zbog nedostatka projekta koji je započet još 2011. godine. Višegodišnji projekti postaju zaštitni simbol Mostara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti