Predstavljen projekt "Ćiro-staza svjetske kulturne baštine"

22.10.2020. 14:55 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen projekt 'Ćiro-staza svjetske kulturne baštine'

Projekt traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 377.395 eura, od čega 301.820 eura sufinancira Europska unija u okviru EU4Business-a.

Projekt "Ćiro - staza svjetske kulturne baštine" predstavljen je u četvrtak u Mostaru, a promovirat će kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Stolac, Ravno, Čapljinu i Mostar.

Cilj je projekta izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze. Projekt traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 377.395 eura, od čega 301.820 eura sufinancira Europska unija u okviru EU4Business-a.

V.d. direktora REDAH-a Ivica Sivrić kazao je novinarima kako su zajedno s partnerima napravili projekt koji će poboljšati okruženje vezano za turistički sektor povezujući nešto što već postoji u Hercegovini - biciklističku stazu Ćiru koja je već promovirana i kulturno je naslijeđe koje imamo.

Mnoge destinacije poznate od strane UNESCO-a kao što su Stari grad Mostar, nekropole stećaka Buljuni i Radimlja u Stocu i Počitelju, istaknuo je Sivrić.

"Cilj projekta je poboljšati okruženje na dva načina - da putem određenih dokumenata dođemo do novih informacija kako ćemo upravljati spajanjem takvih različitih djelatnosti i tko bi mogao upravljati. U sklopu toga je i izrada marketinške strategije određenih vizualnih identiteta kao jedne pretpostavke za ubuduće. Planirano je da se prikupe sadržaji i da se izvrši mapiranje dodatnih biciklističkih staza kako bi se Stolac koji kao teritorij nije direktno na Ćirinoj stazi povezao sa Ćirinom stazom", pojasnio je Sivrić.

Svrha je stvoriti prepoznatljivu destinaciju u BiH povezivanjem bogate kulturne i povijesne tradicije s gastronomskim i avanturističkim sadržajima, koja će privlačiti posjetitelje i nuditi jedinstven doživljaj.

Izradom studije izvodljivosti, mapiranjem ključnih aktera, razvojem marketinške strategije, izradom promotivnih materijala, web stranice, organiziranjem promotivne biciklističke rute, poboljšanjem infrastrukture te nizom drugih aktivnosti će se povezati i promovirati svi obrtnici, poduzeća i pojedinci koji se žele uključiti u lanac vrijednosti na Ćiri, kazao je Sivrić.

Smatra kako će to rezultirati novim turističkim proizvodima, podizanjem kvalitete usluga čime će se privući dodatni cikloturisti, što će rezultirati zadržavanjm postojećih i otvaranjem novih radnih mjesta, te povećanjem prihoda.

Osvrćući se na pandemiju virusa covida-19, koja je posebno pogodila turistički sektor, Sivrić navodi kako projekt Ćiro doprinosi revitalizaciji turizma.

Pojasnio je kako su krajnji korisnici projekta mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnice i poduzetnici, uključujući turoperatore, turističke agencije, lokalne restorane, hotele, motele, sportske klubove i udruženja. Pored Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu - REDAH, u projekt "Ćiro-staza svjetske kulturne baštine" uključeni su Grad Čapljina, općine Stolac i Ravno te turistička agencija Kula Turist d.o.o.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče poduzetništvo, izvozno orijentirane firme, turizam i poljoprivredu, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije