Nastavak radova na izgradnji glavnog desnoobalnog kolektora u Mostaru

20.11.2020. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Nastavak radova na izgradnji glavnog desnoobalnog kolektora u Mostaru

Zbog radova će doći do izmjene režima prometa te stoga sudionici u prometu trebaju obratiti pažnju na privremenu vertikalnu signalizaciju.

U ponedjeljak 23.11.2020. godine, planiran je nastavak radova na izgradnji Glavnog desnoobalnog kolektora. Radovi će se izvoditi duž ulice dr. Ante Starčevića počevši od kružnog toka u kod zgrade Mljekara do raskrižja sa ulicom Kralja Tomislava (Vrh Avenije), te dalje Ulicom Rudarska do raskrsnice sa Ulicom Blajburških žrtava (kod Osnovne škole Ivana Gundulića).

Zbog radova će doći do izmjene režima prometa te stoga sudionici u prometu trebaju obratiti pažnju na privremenu vertikalnu signalizaciju, saopćeno je iz gradske uprave.

Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar, a Nadzorni organ EPTISA (Kraljevina Španjolska) u konzorciju sa Integra d.o.o. (BiH) i Enova d.o.o. (BiH).

Sredstva za realizaciju predmetnih radova osigurana su dijelom iz sredstava vodoprivrednih naknada HNŽ putom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, zatim Fonda za zaštitu okoliša FBiH te iz proračuna Grada Mostara.

Paralelno sa radovima izgradnje glavnog desnoobalnog kolektora odvijat će se i radovi na rekonstrukciji raskrižja ulica Rudarska i Kralja Tomislava (vrh Avenije) gdje će se umjesto postojećeg raskrižja izgradit kružni.

Sredstva za ove radove osigurala je Vlada FBiH putem Ministarstva prometa i komunikacija FBiH u iznosu od 500.000 KM.

Podsjetimo, projekat izgradnje desnoobalnih i lijevoobalnih kolektora otpadnih voda, te pročistača u južnoj gradskoj zoni Mostara procjenjuje se na oko 130 miliona KM.

Trebao je biti završen do kraja 2018. godine, a međunarodni donatori tvrde da projekat trenutno funkcionira sa svega oko trećine kapaciteta.

Švedska, kao jedan od međunarodnih donatora, odustala je od daljih ulaganja u Mostar, dok se ne riješi pitanje provedbe projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u Mostaru.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije