Vlada FBiH oživljava projekt izgradnje Hidroelektrane Vranduk ?

29.12.2020. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH oživljava projekt izgradnje Hidroelektrane Vranduk ?

Novalićeva Vlada ponovo pokreće projekat gradnje ove HE na rijeci Bosni.

Vlada Federacije FBiH planira izdvajanje čak 146 miliona KM za izgradnju više puta obaranog i propalog projekta izgradnje Hidroelektrane Vranduk.

Prema pregledu kapitalnih projekata za 2021. godinu, Novalićeva Vlada ponovo pokreće projekat gradnje ove HE na rijeci Bosni, piše Inforadar.

Od ukupne cifre, 137 miliona KM osiguran je posredstvom javnih preduzeća, odnosno "vlastitim učešćem", a ostatak međunarodnim kreditima.

Također, za HE Janjići na rijeci Bosni Vlada FBiH planira potrošiti oko 110 miliona KM, od ćega su skoro 60 miliona međunarodni krediti, a za rekonstrukciju i proširenje HE Una Kostela dodatnih 32,7 miliona KM.

Tako će u vrijeme teške ekonomske krize izazvane pandemijom, kada je i dalje neizvjesna nabavka vakcina protiv koronavirusa za građane, Novalićeva Vlada samo za tri projekta izgradnje novih ili rekonstrukcije postojećih HE potrošiti oko 289 miliona KM!

Istovremeno, planirana je i gradnja Vjetroelektrane Podveležje 1, koja će koštati dodatnih 162,7 miliona KM.

Podsjećamo da su „izgradnju“ HE Vranduk od početka pratili problemi i kontroverze. Magazin Žurnal je još prije četiri godine, a nakon trećeg „svečanog i zvaničnog“ početka radova, ukazao na probleme nepostojanja projekta i građevinske dozvole te prekoračenja troškova.

U međuvremenu je sud u Beču presudio da kompanija Strabag mora platiti oko 11 miliona maraka Elektroprivredi BiH jer je neopravdano prekinula radove, tražeći više novca od ugovorenog. Potom je Strabag pokrenuo spor pred Međunarodnim sudom za arbitražu Mađunarodne trgovačke komore.

Budžet FBiH u iznosu oko 5,5 milijardi KM, u sklopu kojeg su i invsticije u pomenute hidroelektrane, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvajaćeu utorak u Hotelu Terme na Ilidiži.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije