Podrška metalnom sekoru: Dezinficijensi i zaštitna oprema za 14 malih i srednjih preduzeća

18.01.2021. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Podrška metalnom sekoru: Dezinficijensi i zaštitna oprema za 14 malih i srednjih preduzeća

Paketi sa zaštitnim sredstvima sadrže uređaje za beskontaktno mjerenje temperature, dezinfekcijska sredstva, zaštitna odjela i vizire, maske i rukavice.

Projekat BetMET, čiji je prevashodni cilj razvoj metalskog sektora, je dodjelom zaštitnih sredstava i dezinficijensa za 14 malih i srednjih preduzeća u ukupnoj vrijednosti od 20 hiljada eura, omogućio je nastavak proizvodnje i sigurnije okruženje u kojem će poslovati, u kontekstvu mogućih problema izazvanih pandemijom COVID-19.

Paketi sa zaštitnim sredstvima sadrže uređaje za beskontaktno mjerenje temperature, dezinfekcijska sredstva, zaštitna odjela i vizire, maske i rukavice.

Projekt BetMet doprinosi poboljšanju konkurentnosti ciljanih malih i srednjih poduzeća iz metaloprerađivačkog sektora. Isporučena sredstva će omogućiti poduzećima da sigurnije nastave sa proizvodnjom te odgovore na visoke higijenske standarde u zaštiti zaposlenih, radnih mjesta, kao i obližnjih javnih površina. Projekat BetMET će nastaviti sa podrškom poduzećima kroz upotrebu inovativnih tehnologija i usluga poslovnog razvoja, te njihovim olakšanim pristupom visokokvalificiranoj radnoj snazi,", izjavio je Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i poslovanje LiNK, Mostar.

Ukupna vrijednost BtMET projekta iznosi 404 hiljade eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 281 hiljadu eura bespovratnih sredstava okviru EU4Business projekta.

Ciljevi su mu razvoj metalskog sektora, nova radna mjesta i zadržavanje postojećih, u uslovima krize izazvane pandemijom Covid19. Metodologija projekta BetMET se oslanja na kontinuirani razvoj specijaliziranih usluga za ciljana mala i srednja poduzeća. Usluge se odnose na postupak zaštite metalnih površina u skladu sa EU standardima kvalitete, a projekat se, također, fokusira na poboljšanje nivoa digitalizacije poduzeća.

Realizuje ga Udruženje za poduzetništvo i poslovanje LiNK iz Mostara, u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, te firmama IT Odjel d.o.o. iz Mostara i Eurosjaj d.o.o. iz Konjica.

EU4Business je projekat Europske unije koji podstiče razvoj ciljanih sektora i poduzetništva u BiH. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava SR Njemačka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije