U Odžaku počela izgradnja stanova za socijalno ugrožene porodice

02.02.2021. 12:54 / Izvor: Akta.ba
U Odžaku počela izgradnja stanova za socijalno ugrožene porodice

Planirana je izgradnja tri višestambena objekta u općinama Domaljevac - Šamac, Orašje i Odžak procijenjene vrijednosti preko 2,6 miliona KM sa ukupno 54 stambene jedinice.

Regionalnim stambenim programom planirano je zbrinjavanje oko 27.000 porodica u četiri države regije, dok će u Bosni i Hercegovini biti trajno zbrinuto oko 5.400 porodica.

Na području Posavskog kantona, planirana je izgradnja tri višestambena objekta u općinama Domaljevac - Šamac, Orašje i Odžak procijenjene vrijednosti preko 2,6 miliona KM sa ukupno 54 stambene jedinice.

U općini Odžak danas je ozvaničen početak izgradnje višestambenog objekta sa 20 stambenih jedinica. Implementator projekta na području Federacije BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Svečanosti polaganja kamena temeljca pored predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Županije posavske, načelnice općine Odžak Nade Ćulap, prisustvovao je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji je kazao da se realizira jedan od najznačajnijih projekata za BiH u provedbi Aneksa 7.

" Europska unija sa donatorima izdvojila je značajna sredstva za ovu namjenu. U nekim općinama i gradovima smo predali objekte na korištenje. Ovdje u Odžaku započinjemo izgradnju jednog funkcionalnog objekta. Završetkom objekata mijenjamo izgled mjesta jer poklanjamo lokalnim zajednicama najkvalitetnije stambene zgrade koje su namijenjene najugroženijim porodicama koje nemaju krov nad glavom",  istakao je ministar Ramić.

Vlastita kontribucija lokalne zajednice je važna za ovaj projekat.

" Moramo pohvaliti rukovodstvo općine na ažurnosti u izdavanju svih potrebnih dozvola, priključaka na komunalnu infrastrukturu i dodjeli zemljišta. Zajedničkim naporima i sinergijom želimo doći do konačnog cilja i osigurati što više porodica u stambenom zbrinjavanju, pogotovo porodica koje se žele vratiti u svoja mjesta prijeratnog življenja",  zaključio je Ramić, a saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije