Potpisani sporazumi o stambenom zbrinjavanju povratnika

08.02.2021. 14:31 / Izvor: Fena
Potpisani sporazumi o stambenom zbrinjavanju povratnika

Sporazume je, u svojstvu implementatora projekta, s načelnicima i gradonačelnicima 23 općine i grada u Federaciji BiH.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je s načelnicima i gradonačelnicima 23 općine/grada u Federaciji BiH sporazume o suradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja povratničkih porodica.

Učesnicima ovog događaja obratio se i federalni premijer Fadil Novalić, naglasivši da je riječ o implementaciji Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, koji podržava Vlada FBiH, a koji treba da osigura izgradnju stambenih jedinica za 81 povratničku porodicu.

Novalić je kazao da federalno ministarstvo kao implementator radi odličan posao, naglasivši da Vlada FBiH u vrijeme korona krize pomaže nižim nivoima vlasti te je već drugu godinu planirala 30 miliona KM za podršku općinskim budžetima, kao i 200 miliona KM kantonima za podršku obrtima i malim i mikro preduzećima.

"Dok god je krize, stajaćemo iza vas i kantona", kazao je premijer.

Ministar Ramić je na pres-konferenciji nakon potpisivanja sporazuma obrazložio da je riječ o implementaciji Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, odnosno petom podprojektu obnove 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike.

Kako je kazao, na osnovu današnjih sporazuma, bit će izgrađene stambene jedinice za potrebe povratnika iz Srbije i Hrvatske, a najviše, 16 stambenih jedinica, za povratnike srpske nacionalnosti u Glamoč.

Planirano je da do kraja implementacije navedenog regionalnog programa u junu 2022. godine, u Bosni i Hercegovini bude osigurano oko 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike. Dosad je, napominje Ramić, završeno oko 1.800 stambenih jedinica -  1.260 kuća i 532 stana.

Viša stručna saradnica u Gradskoj upravi Čapljine Vlatka Knežević je zahvalila Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za angažman u ovom i drugim dosadašnjim projektima vezanim za tu sredinu. Naglasila je da se radi o pomoći povratnicima u stvaranju pristojnih uvjeta za život te izrazila nadu da će sličnih projekata biti i više pošto su i potrebe velike.

Načelnik općine Glamoč Nebojša Radivojša potvrdio je da će na osnovu danas potpisanog sporazuma, u Glamoču biti obnovljeno 16 stambenih jedinica. I on je izrazio nadu da će svima koji žele da se vrate u Glamoč biti omogućeni uvjet za život.

I načelnik Općine Banovići Bego Gutić je kao jedan od današnjih potpisnika zahvalio za suradnju Vladi Federacije BiH i ministru Ramiću te dodao da će Općina biti podrška za izgradnju stambenih jedinica.

U okviru navedenog regionalnog programa, donatori su dosad izdvojili 570 miliona KM, od čega se oko 130 miliona KM odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija je najveći donator sa 460 miliona KM, a slijede Sjedinjene Američke Države sa 47 miliona KM te Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i još nekoliko zemalja.

Snažnu podršku regionalnom programu pružaju i UNHCR, OSCE te Razvojna banka Vijeća Evrope.

Osim Bosne i Hercegovine, regionalnim programom su  također obuhvaćene Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije