Rekonstrukcija pumpne stanice 'Centar'
OTVORI GALERIJU

Investicije / PROJEKTI

Rekonstrukcija pumpne stanice "Centar"

Radovi na rekonstrukciji hidromašinske opreme u pumpnoj stanici "Centar", koja je od izuzetnog značaja za unapređenje sistema vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, započeli su jučer.

11.02.2021. 11:41 / Izvor: Akta.ba

Radovi na rekonstrukciji hidromašinske opreme u pumpnoj stanici "Centar", koja je od izuzetnog značaja za unapređenje sistema vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, započeli su jučer. Ova stanica vodom opskrbljuje rezervoare "Podhrastovi", "Bjelave" i "Crni Vrh", saopćeno je Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ovim povodom, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović i vršiteljica dužnosti direktorice preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Aida Pendek obišli su ovaj objekt.

Riječ je o vrlo zahtjevnim radovima, zbog čega će se najprije krenuti sa rekonstrukcijom mreža za rezervoare "Bjelave" i "Crni Vrh", dok će se u narednom periodu sanirati i dijelovi ka rezervoaru "Podhrastovi".

Kako je pojašnjeno, ovom prilikom, tokom izvođenja radova planirana je zamjena starih pumpnih agregata, te instaliranje novih.

Tokom dana bit će promijenjeno pet pumpnih agregata na ova dva pravca.

U ranijem periodu izvršena je rekonstrukcija elektroinstalacija pumpne stanice, zamijenjeni su trafoi, te postavljeni novi sa ukupnom instalisanom snagom koja iznosi dva puta po 1000kW, pri čemu je urađen i prateći srednjenaponski sistem.

Na ovaj način će se osigurati pouzdaniji rad opreme, veća pogonska sigurnost, ali i viši stepen energetske efikasnosti.

Najavljeno je da će o svim budućim radovima KJKP "Vodovod i Kanalizacija" informisati svoje korisnike blagovremeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije